Kamer steunt uitzetbeleid Verdonk

De Tweede Kamer heeft maandag ingestemd met de uitzetting van 26 duizend asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn of naar verwachting binnenkort een definitieve afwijzing krijgen....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Tijdens het debat bleek er geen meerderheid te zijn voor het voorstel van D66-leider Dittrich om een onafhankelijke commissie van wijzen nog een keer te laten toetsen of afgewezen asielzoekers een verblijfsvergunning moeten krijgen wegens schrijnende omstandigheden. CDA, VVD en LPF, die samen meer dan de helft van de zetels hebben, vinden het voorstel in strijd met de exclusieve bevoegdheid van de minister om op humane gronden af te wijken van het uitzettingsbeleid.

Verdonk herhaalde haar eerdere toezegging dat zij voorafgaande aan de verwijdering van asielzoekers nog een keer laat nagaan of er schrijnende omstandigheden bestaan. Overigens heeft de minister altijd de bevoegdheid om in individuele gevallen verblijfsvergunningen te verlenen.

Een motie van de PvdA om tot een ruimere pardonregeling te komen, krijgt geen meerderheid. Een voorstel van de ChristenUnie om verblijfsvergunningen te geven aan gezinnen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, haalt het vrijwel zeker ook niet.

Verdonk zegde wel toe dat de opsluiting van kinderen in vreemdelingenbewaring een 'uiterste maatregel' zal zijn. Zij bevestigde nog eens tegenover de Kamer dat gezinnen 'als uitgangspunt' niet gescheiden worden uitgezet. Zij behield zich het recht voor dit soms wel te doen, bijvoorbeeld als een van de ouders crimineel is. De minister zei dat begonnen wordt met de uitzetting van drieduizend uitgeprocedeerde asielzoekers die 'direct verwijderbaar' zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden