NieuwsCorona-app

Kamer steunt corona-app maar houdt vinger aan de pols

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met de tijdelijke wet die invoering van de corona-app mogelijk maakt.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) in de Tweede Kamer tijdens een debat over de CoronaMelder-app.Beeld ANP

Met de zogenoemde coronamelder wordt nu in vijf regio’s in het oosten van Nederland geëxperimenteerd. Als ook de Eerste Kamer binnenkort met de wet instemt, kan de app landelijk worden gebruikt.

Dat bleek woensdag tijdens een debat over de wet, die volgens de Autoriteit Persoonsgegevens een voorwaarde is om de coronamelder te kunnen invoeren. De ‘Wet notificatieapplicatie covid-19’ is zes maanden geldig, kan steeds met twee maanden worden verlengd en staat los van de nog te behandelen coronawet die alle noodverordeningen moet vervangen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kreeg complimenten van de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA dat hij sinds de abrupte aankondiging van de app in april goed naar de samenleving en talrijke experts heeft geluisterd. Hij zei begrip te hebben voor de sceptische reacties die zijn onstuimige (‘een van de vriendelijkste kwalificaties’) dadendrang aanvankelijk opriep.

Twijfels

‘Een digitaal product van de overheid roept per definitie twijfels op’, zei De Jonge, ‘maar dankzij een grote groep heel kritische meedenkers zijn de meeste daarvan weggenomen.’ De Jonge organiseerde onder meer een ‘appathon’ die bedoeld was als een ‘marktconsultatie’. Hij bouwde naar eigen zeggen in de zoektocht naar de app zo veel mogelijk transparantie in over de vrijwilligheid om de app te downloaden en de bescherming van persoonsgegevens.

De sindsdien ontwikkelde app – bestaande applicaties bleken niet bruikbaar – is ‘eigenlijk een heel dom ding’, zei De Jonge. ‘Hij weet niet wie je bent en hij weet niet waar je bent.’ De app op de mobiele telefoon geeft een melding als iemand langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van een besmet persoon is geweest die de app ook heeft gedownload.

De Kamer had veel vragen bij het feit dat iemand die via de app zo’n melding krijgt, niet automatisch voor een test in aanmerking komt. De Jonge houdt daarvoor vast aan de lci-richtlijn (landelijke coördinatie infectieziektebestrijding) die voorschrijft dat mensen zich alleen bij klachten kunnen laten testen. Verwarrend genoeg wordt in de proef met de coronamelder iemand die een notificatie krijgt juist wel opgeroepen zich te laten testen.

Maar die oproep, verzekerde De Jonge, was alleen voor de testfase bedoeld. Waarbij meespeelt dat er nog altijd schaarste is aan testmateriaal. De minister vertrouwt erop dat mensen die een melding krijgen ten minste zeven dagen thuis blijven en extra alert zijn op eventuele symptomen.

Geen haarlemmerolie

Een andere zorg van de Kamer betrof de mogelijke druk die een werkgever kan uitoefenen op een werknemer om de app te downloaden. Maar dwang en drang zijn wettelijk verboden. ‘Het gaat om een extra, vrijwillig hulpmiddel dat kan helpen bij het doorbreken van de infectieketen. De app is geen haarlemmerolie die de oplossing is voor al onze problemen.’

Een afwijkend standpunt kwam van Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij noemde de app ‘een stupide idee’. Baudet riep de voormalige Franse president Jacques Chirac in herinnering, die te boek stond als ‘meneer 10 minuten’. Baudet: ‘Dan had hij, inclusief douche, de klus met zijn minnaressen geklaard. Zeer intiem contact. Maar omdat hij altijd binnen het kwartier bleef, zou dat nooit op de coronamelder zijn aangegeven. Terwijl op dat moment een eventuele besmetting overgedragen zou kunnen zijn.’

De Jonge zegde toe dat hij de Kamer maandelijks in een evaluatie meldt hoe de werking van de app uitpakt.

LEES OOK:

De wet voor de coronamelder is losgetrokken van de nog te behandelen coronawet die alle noodverordeningen overbodig moet maken. U leest dat hier.  

Verslaggever Toine Heijmans installeerde de app en ging op pad. Hier leest u wat er gebeurde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden