Kamer stemt voor generaal pardon

De Tweede Kamer wil een generaal pardon voor asielzoekers die voor april 2001 Nederland zijn binnengekomen. Ze dwong donderdagavond tijdens een spoeddebat af dat minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) geen mensen uitzet tot de pardonregeling er is...

De Kamer, die donderdag na de verkiezingen van vorige week voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeen was, gaat ervan uit dat het pardon tijdens de lopende kabinetsformatie definitief geregeld wordt.

De PvdA had een motie ingediend over een pardonregeling, die werd gesteund door SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de Partij voor de Dieren. Dat was genoeg voor een nipte meerderheid: 75 tegen 74 stemmen. Verdonk had de motie tijdens het debat ‘ten zeerste ontraden’. Verdonk, inmiddels beëdigd als Kamerlid, stemde zelf ook tegen.

De Kamer wil voor dinsdagochtend horen hoe het kabinet denkt de motie uit te voeren. Volgens Verdonk buigt het kabinet zich vrijdag over de ontstane situatie. Bos wees erop dat er een ‘buitengewoon moeilijke situatie’ ontstaat als Verdonk de wens van de Kamer niet uitvoert.

Volgens de PvdA-leider gaat het om een beperkte groep: alle asielzoekers die hun eerste aanvraag onder de oude Vreemdelingenwet (voor 1 april 2001) indienden en Nederland sindsdien niet meer hebben verlaten. Oorlogsmisdadigers en asielzoekers die zijn veroordeeld voor ‘ernstige delicten’ zouden niet onder de regeling mogen vallen.

Verdonk is faliekant tegen een pardon. Volgens haar zou het onrechtvaardig zijn tegenover de asielzoekers die wel hebben meegewerkt aan hun uitzetting. Bovendien vreest de VVD-minister een aanzuigende werking.

Ze hield de Kamer voor dat sinds de discussie over een generaal pardon tijdens de verkiezingscampagne het aantal vrijwillig vertrekkende asielzoekers flink is gedaald. Ook zei ze het ‘ongebruikelijk en ongewenst’ te vinden dat het parlement probeert een demissionair kabinet tot nieuw beleid te dwingen terwijl dat juist tijdens de formatie van een nieuwe regering geacht is zich terughoudend op te stellen.

Verdonk heeft de steun van coalitiepartijen CDA en VVD en van de Partij voor de Vrijheid en de SGP. CDA-Tweede Kamerlid Wim van de Camp verweet Bos dat hij een generaal pardon wil afkondigen zonder te weten hoe groot de groep is. Volgens hem wekt het voorstel valse verwachtingen. ‘Dat is inhumaan’, zei Van de Camp.

Oorspronkelijk ging het om 26.000 asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet Nederland binnenkwamen. Volgens Verdonk is de groep in de loop van de tijd met 5500 mensen uitgebreid tot 31.600. Deze aanwas komt door geboortes, nareizende familieleden en mensen die in de gemeentelijke noodopvang zaten.

Bos benadrukte dat de uitwerking van de pardonregeling later aan de orde komt, maar dat het er om gaat dat de Kamer zich er nu principieel voor uitspreekt. Volgens hem bestaat er in de maatschappij veel steun voor een pardonregeling.

VluchtelingenWerk gaat ervan uit dat de motie ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, is het niet door Verdonk zelf dan wel door haar opvolger. De organisatie heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor een generaal pardon. ‘Wij zijn blij met de uitslag van het debat. Het is ook heel belangrijk dat gestopt wordt met gedwongen uitzettingen’, zei de woordvoerder.

PvdA-fractieleider Wouter Bos wordt donderdag in de Tweede Kamer gefeliciteerd door GroenLinks-aanvoerder Femke Halsema nadat de motie van Bos is aangenomen voor een pardonregeling voor asielzoekers die onder de oude regeling vallen. (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden