Kamer stemt voor einde Benelux-parlement

Het Benelux-parlement moet worden afgeschaft. Daar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor gestemd. Ook een motie om het secretariaat van de Benelux flink te verkleinen werd aangenomen.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer Beeld ANP
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Tweede KamerBeeld ANP

Het Benelux-parlement moet worden afgeschaft. Daar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor gestemd. Ook een motie om het secretariaat van het samenwerkingsorgaan van Nederland, België en Luxemburg flink te verkleinen werd aangenomen.

Maar minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal niet direct stappen hiertoe nemen. Pas als het Benelux-parlement zelf om opheffing vraagt, zal hij aan de slag gaan, verklaarde hij vorige week al bij een debat over de Benelux. Het in Brussel gevestigde secretariaat moet hervormd worden, maar terugbrengen tot 10 of 15 man zoals de VVD wil ziet hij niet zitten.

De VVD, PVV, SP, 50PLUS en SP steunden opheffing van het parlement dat bestaat uit 49 volksvertegenwoordigers uit de drie landen. De motie was ingediend door de VVD en de SP. Volgens de liberalen geeft het parlement geen sturing is en kan de controle over het secretariaat net zo goed gebeuren door nationale parlementen. Het parlement komt enkele keren per jaar bijeen en geeft adviezen op het gebied van economische en grensoverschrijdende samenwerking.

Timmermans meent dat er wel degelijk een taak is weggelegd voor de Benelux. Hij wil met zijn collega's uit België en Luxemburg meer politieke sturing gaan geven aan het orgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden