Update

Kamer stemt om 14.45 uur over Van Woerkom

De Tweede Kamer stemt straks om 14.45 uur over de voorgenomen benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Dat heeft de Kamer zojuist besloten. De stemming zal schriftelijk zijn, wat betekent dat elk Kamerlid zijn oordeel op een briefje schrijft en deze in een stembus deponeert. Het stemmen gebeurt dus anoniem. Hiervoor is besloten omdat de meningen over Van Woerkom binnen de fracties verdeeld zijn.

Guido van WoerkomBeeld ANP

Van Woerkom wil niet vooruitlopen op de stemming in de Tweede Kamer over zijn voorgenomen benoeming. Van Woerkom gaat pas iets zeggen nadat de Kamer zich heeft uitgesproken, zo zei hij tegen het ANP.

Gesprek
De fracties van de ChristenUnie, SP en PvdA hadden vandaag een gesprek met Van Woerkom en zijn zich aan het beraden op de voorgenomen benoeming. Binnen deze fracties bestaat veel weerstand tegen de benoeming van Van Woerkom, onder meer vanwege diens discriminerende uitspraken over Marokkanen 4 jaar geleden en vanwege de commotie die daarover afgelopen week opnieuw is ontstaan.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind sprak van een 'goed gesprek' met Van Woerkom. Hij gaat het laten bezinken. Ook Eric Smaling van de SP meldde dat hij de resultaten van het gesprek gaat bespreken met zijn fractieleden. Namens de PvdA was Khadija Arib bij het gesprek aanwezig. Het is vooralsnog onduidelijk of er vanmiddag wordt gestemd over de benoeming van Van Woerkom.

Zeer verdeeld
Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de Kamer zeer verdeeld is over Van Woerkom. GroenLinks is helemaal tegen zijn benoeming en de PvdA en de SP zijn dat in grote meerderheid. Maar ook binnen partijen als de VVD en de ChristenUnie leven twijfels en bezwaren.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind sprak van een 'goed gesprek' met Van Woerkom.Beeld anp

SP'er Smaling bevestigde dat in het gesprek is gesproken over de omstreden uitspraken van Van Woerkom over Marokkanen. Van Woerkom zei 4 jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat 'er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten'. Organisaties van Marokkaanse Nederlanders begonnen zich te roeren toen Van Woerkom in beeld kwam als Nationale ombudsman.

Maar volgens Smaling ging het ook over de vraag of Van Woerkom nog wel een onomstreden ombudsman kan zijn nu hij onder vuur ligt en of dat niet beschadigend is voor het instituut van Nationale ombudsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden