Kamer stemt in met wijziging Ziektewet

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft donderdag de wijziging van de Ziektewet aanvaard. De GPV-fractie stemde met de coalitie mee....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

In plaats van een Ziektewet-uitkering komt er een plicht voor werkgevers om 70 procent van het loon door te betalen. Voor werknemers zonder vast dienstverband, zwangere werkneemsters en werknemers van een failliet bedrijf, blijft de Ziektewet in stand.

De opzet is werkgevers te prikkelen verzuim te voorkomen. Vrijwel de hele Kamer is bang dat werkgevers proberen de kosten te ontlopen door hun personeel op gezondheidsrisico's te selecteren. PvdA, D66 en VVD hebben de afspraak gemaakt dat ongewenste gevolgen worden gecorrigeerd.

Fractieleider Rosenmöller van GroenLinks kreeg steun van de PvdA (en daarmee van een kamermeerderheid) voor voorstellen die de risico-selectie moeten tegengaan. Een amendement geeft sollicitanten het recht te zwijgen over eventuele chronische ziekten die niet relevant zijn voor het werk. In een motie wordt het kabinet gemaand op te treden, wanneer blijkt dat werkgevers meer dan nu het geval is personeel op gezondheidsrisico's selecteren.

De Tweede Kamer is onder druk gezet om het wetsvoorstel snel af te handelen, opdat de wijziging per 1 januari kan ingaan. Die datum zal niet worden gehaald, omdat de Eerste Kamer, in tegenstelling tot de Tweede, geen zin heeft het debat te overhaasten.

Het kabinet heeft desondanks de druk op de Tweede kamer gehandhaafd. Dat leidde in het laatste deel van het debat (in de nacht van woensdag op donderdag) tot een woede-uitbarsting van Rosenmöller. Fungerend kamervoorzitter Weisglas snoerde hem de mond, toen hij wilde interrumperen. Rosenmöller verruilde daarop woedend de vergaderzaal voor een plek op de publieke tribune.

Na vijf minuten keerde hij terug. Weisglas verontschuldigde zich, maar hield voet bij stuk. Voor interruptiedebatjes was geen tijd meer. Rosenmöller mocht nog één keer interrumperen, om te laten zien dat de vrede was getekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden