NIEUWS

Kamer stemt in met volledig heropenen middelbare scholen

De Kamer heeft ingestemd met het openen van de middelbare scholen. Ondanks tegenstand van de vakbonden haalde een motie van Peter Kwint (SP), die die volledige opening moest tegenhouden, donderdagmiddag geen meerderheid.

Dylan van Bekkum
Leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst krijgen les in de gymzaal.  Beeld ANP
Leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst krijgen les in de gymzaal.Beeld ANP

Voor het volledig openen van de middelbare scholen per 7 juni moet de anderhalvemetermaatregel worden losgelaten. Woensdag lieten onder meer de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs en Leraren in Actie in een brief aan de Kamer weten de volledige heropening niet veilig te vinden.

Het OMT vindt dat met het tweemaal per week testen van leerlingen en docenten de middelbare scholen veilig open kunnen, maar volgens de bonden is juist dat testen een struikelblok. De controle en testbereidheid onder leerlingen zou daarvoor onvoldoende zijn.

Motie

Peter Kwint van de SP diende donderdag daarom ‘met tegenzin’ een motie in om het voortgezet onderwijs nog niet volledig te openen voordat alle docenten minstens één prik hadden ontvangen. De motie werd verder enkel gesteund door Volt en Denk, waardoor een meerderheid van de Kamer dus stemde voor het openen van de middelbare scholen per 7 juni, zoals dat nu gepland staat.

Wel was Paul van Meenen (D66) kritisch op minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs). Het werd hem in eerste instantie niet duidelijk of het besluit van het kabinet overeenkomt met het advies van het OMT. Nadat hij naar eigen zeggen zelf met het OMT belde, was hij gerustgesteld. Van Meenen neemt het Slob kwalijk dat hij onvoldoende met de vakbonden overlegd zou hebben over de heropening van het voortgezet onderwijs.

‘Het vertrouwen blijkt te ontbreken in het onderwijsveld. Dat vind ik echt heel jammer. Leraren moeten zich wel veilig voelen’, zei Van Meenen in de Kamer. De D66’er diende een motie in om de minister éérst met het onderwijsveld in gesprek te laten gaan en dan pas te beslissen of de middelbare scholen per 7 juni (verplicht) open gaan. Slob ontraadde de motie, omdat hij vindt dat hij wél genoeg met het onderwijsveld gesproken had. ‘Ik heb geen motie nodig om iets te doen wat ik al permanent doe.’

De Kamer verwierp de motie dan ook. Wederom stemde alleen de SP, Volt en Denk de motie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden