Kamer stemt in met verbod op pelsdierhouderij

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel om de pelsdierhouderij per 2018 te verbieden. Nertsenfokkers kunnen geen schadeloosstelling verwachten.

ANP

Een Kamermeerderheid, bestaande uit SP, PvdA, GroenLinks, D66, PVV en Partij voor de Dieren, steunde het plan om de nertsen niet langer louter voor hun bontvelletje in kooien te houden. In het wild hebben de solitaire dieren een territorium. De nerts is het enige roofdier dat nog op deze manier wordt gehouden, aldus Krista van Velzen (SP).

Tegenstanders CDA, VVD, SGP, de eenmansfractie Rita Verdonk en ChristenUnie vinden een verbod op deze gezonde bedrijfstak te ver gaan. Het zint ze ook niet dat de nertsenhouders vooruitlopend op het verbod in 2018 nog wel tot 2014 moeten investeren in goede huisvesting voor de dieren. Het CDA voorziet dat nertsenhouders naar de rechter stappen om de schade te verhalen. Ook minister Gerda Verburg (Landbouw) gaf eerder aan dat ook zij voorziet dat de staat een deel van de schade zal moeten vergoeden.

De Eerste Kamer moet nu nog oordelen over het wetsvoorstel van SP en PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden