Kamer stemt in met nieuwe opzet regionale tv

PvdA, D66, VVD en CDA hebben donderdag ingestemd met de nieuwe opzet voor regionale publieke tv-uitzendingen. Dat betekent dat staatssecretaris A....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Op zijn vroegst kunnen kijkers vanaf 1 januari 1997 de regionale uitzendingen met behulp van een antenne via de ether ontvangen. De beheerders van kabelnetten zijn verplicht de programma's door te geven op de kabel.

De regionale publieke tv-uitzendingen komen niet in landelijke uitzendpauzes op Nederland 2, zoals eerst de bedoeling was. Het zogenoemde regiovenster is definitief van de baan. Hierbij kregen de regionale omroepen drie kwartier zendtijd voor het regionale nieuws na het NOS-Journaal.

Wel krijgt de kijker per provincie een ander regionaal programma te zien. Elke provincie kan op een zelf te bepalen tijdstip en met een zelf vast te stellen bedrag aan opslag met regionale publieke tv-uitzendingen beginnen. Dat is geen verplichting, maar een mogelijkheid. Wel ligt de provinciale financieringsgrens (opslag plus provinciale eigen bijdrage) op maximaal een tientje per gezin.

In enkele gebieden in Brabant en Limburg ontbreekt het aan vrije etherfrequenties. De uitzendingen zullen daar voorlopig uitsluitend via de kabel lopen. Burgers die de regionale programma's op geen enkele wijze kunnen ontvangen krijgen voorlopig ontheffing van de provinciale opslag op de omroepbijdrage.

De opslag kan lager uitvallen. Na een debat met de grotere fracties liet Nuis weten elke gulden van de burger te verdubbelen met geld uit de omroepbijdrage. Ook wil hij op fifty-fifty basis bijspringen als rijkere provincies zelf geld storten uit hun eigen begrotingsmiddelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden