Kamer stemt in met dubbele nationaliteit
Een meerderheid in de Kamer gaat alsnog akkoord met versoepeling van de naturalisatiewet. PvdA en D66 hebben daarover woensdag overeenstemming bereikt met het CDA....
Van onze verslaggever
DEN HAAG
PvdA en D66 hadden bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op het Nederlanderschap de steun van het CDA hard nodig. Coalitiegenoot VVD is tegen een dubbele nationaliteit. Woensdagmorgen, voorafgaand aan het debat, bereikten kamerleden van PvdA, D66 en CDA een akkoord. Dit gebeurde tot stomme verbazing van VVD'er Korthals die stelt dat het CDA een grote ommezwaai heeft gemaakt.
Tijdens het debat woensdagmiddag bleek het CDA-kamerlid Verhagen alsnog een aantal eisen in petto te hebben. Hij stelde aan goedkeuring van het voorstel de voorwaarde dat het kiesrecht voor migranten die niet zijn genaturaliseerd, niet wordt uitgebreid. Pas nadat staatssecretaris Schmitz van Justitie aangaf dat het kabinet geen plannen heeft in die richting, stemde Verhagen in met herziening van de naturalisatiewet.
CDA en PvdA bepleitten in 1991 reeds een versoepeling van de naturalisatieregels. Toen werd een motie aanvaard van de leden Soutendijk (CDA) en Apostolou (PvdA). Die motie heeft sindsdien als uitgangspunt gediend bij het gevoerde beleid. Sins 1991 zijn daardoor reeds grote groepen migranten genaturaliseerd, zonder dat ze daarvoor de eigen nationaliteit hebben moeten opgeven.
In het kamerdebat stelde het CDA echter een groot aantal eisen. Zo wilde de partij aanvankelijk dat de zogeheten 'afstandseis' (het opgeven van de eigen nationaliteit bij naturalisatie) in de nieuwe wet zou blijven staan. In de onderhandelingen met PvdA en D66 heeft het CDA daarvan afgezien.
Het CDA bepleitte ook een taal- en schrijftoets voor migranten die zich willen naturaliseren. Uit het akkoord van woensdag vloeit voort dat migranten blijk moeten geven van een inburgering in de samenleving. Daarbij speelt de mondelinge beheersing van het Nederlands een rol. Verder moeten migranten 'met redenen omkleed' aangeven waarom ze naast de Nederlandse de eigen nationaliteit willen behouden.