Kamer stelt Rutte ultimatum over villa Oranjes

Minister-president Mark Rutte (VVD) moet de Tweede Kamer uiterlijk voor volgende week donderdag 12 uur een brief schrijven over de vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Dat heeft de commissie voor Binnenlandse Zaken vanochtend besloten.

Premier Mark RutteBeeld anp

Aanleiding is berichtgeving in de Volkskrant, woensdag, over drie vergaderingen die de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten vorig jaar heeft gehouden over het prinselijke huis in Machangulo. In deze zogenoemde 'commissie-stiekem' zijn de geldstromen rond de villa ter sprake gekomen. In die commissie, waarvan de fractieleiders lid zijn, geldt zwijgplicht. Reden daarvoor is dat staatsgeheimen ter sprake kunnen komen. Toenmalig premier Balkenende en minister Hirsch Ballin hebben in de commissie-stiekem verklaard dat het prinselijk paar rekeningen heeft betaald in 'verschillende landen'. Een daarvan, voor de courtage van de makelaar, werd betaald in het belastingparadijs Jersey.

Verontwaardiging
De Kamer is verontwaardigd dat terwijl een politieke debat woedde over de villa, extra informatie in een geheime commissie werd verstrekt. Op initiatief van Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks), gesteund door de voltallige commissie, moet Rutte daarom in zijn brief drie vragen beantwoorden. In welke landen heeft de prins welke rekeningen voor de aankoop- en bouwrechten van de villa betaald? Waarom is de informatie, en dan nog slechts gedeeltelijk, gedeeld met de commissie-stiekem en niet openbaar gemaakt? Hoe staat het met de verkoop van de villa, waarvan de prins al in november 2009 afstand heeft gedaan?

Staatsgevaarlijk
Kamerlid Gerard Schouw (D66) zei donderdag in de commissie: 'Ik viel van mijn stoel toen ik dit woensdag in de krant las.' De premier werd door de commissie tevens verzocht de schriftelijke vragen die SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag al stelde, tegelijk met de brief te beantwoorden. Van Raak wil de verzekering van Rutte dat de commissie-stiekem niet als 'dumpplaats voor onwelgevallige informatie' wordt gebruikt. Hij wil een visie van de premier op de vraag wanneer informatie geheim is of staatsgevaarlijk, en wanneer niet. De commissie steunt hem daarin.

Prinses Máxima en prins Willem-AlexanderBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden