Kamer stelt AOW-grens ter discussie

De Tweede Kamer wil af van de verplichte pensionering met 65 jaar. PvdA, VVD en D66 eisen dat het kabinet nagaat of de leeftijdsgrens voor pensioen flexibel kan worden. Het is voor het eerst dat de verplichte pensionering met 65 jaar zo breed in het parlement ter discussie staat...

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

De PvdA wil vrijdag in het debat over VUT en prepensioen van minister De Geus (CDA) van Sociale Zaken de toezegging dat het kabinet onderzoekt of het 'Zweedse model' toepasbaar is in Nederland. In Zweden is de richtleeftijd 65 jaar, maar mogen mensen kiezen of ze hun AOW eerder of later laten ingaan, ergens tussen 62 en 70 jaar. Wil iemand voor zijn 65ste met pensioen, dan krijgt hij een lagere uitkering. Pensionering na 65 jaar betekent een hogere AOW-uitkering.

VVD en D66 steunen de motie, waardoor een meerderheid in de Tweede Kamer ontstaat. Het CDA voelt er niet voor. '65 Jaar is de leeftijd, dan moeten mensen op AOW kunnen rekenen', vindt CDA-Kamerlid Verburg.

De discussie ligt gevoelig omdat veel mensen de pensioenleeftijd zien als een stevig verankerd recht. In september ontstond commotie toen uit de Miljoenennota bleek dat het kabinet de voordelen had laten becijferen van een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Ook D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken rept met regelmaat van het verhogen van de pensioenleeftijd vanwege de toegenomen levensverwachting. Volgens minister De Geus staat de AOW echter 'als een huis'.

Kamerlid Bussemaker (PvdA) benadrukt dat mensen die hun AOW met 65 jaar willen laten ingaan, dat in haar voorstel nog steeds kunnen. 'Het is een keuze', zegt Bussemaker.

Kamerlid De Vries (VVD) wil onderstrepen dat 'de pensioenleeftijd deze kabinetsperiode 65 jaar is en blijft'. Kamerlid Bakker van D66 vindt 'hoe meer keuze, hoe beter', tenzij dat ingewikkelde praktische consequenties heeft. Zo zijn vrijwel alle pensioenregelingen aan de leeftijd van 65 jaar verbonden.

De Tweede Kamer debatteert vrijdag over het wetsvoorstel over VUT, prepensioen en levensloop, waarover het kabinet twee weken geleden een akkoord bereikte met de sociale partners. PvdA en D66 dienen onder meer een wetswijziging in om te voorkomen dat mensen die deelnemen aan de spaarloonregeling niet kunnen meedoen met de levensloopregeling. Met die laatste kunnen werknemers vanaf 2006 sparen voor verlof dat ze naar eigen keuze kunnen besteden aan scholing, zorg, vroegpensioen of bijvoorbeeld een wereldreis.

Ook wil de PvdA een belastingkorting voor mensen die hun levensloopverlof gebruiken voor scholing of ouderschapsverlof. De linkse oppositie pleit er bovendien voor het hele wetsvoorstel pas in 2008 in te voeren, en niet in 2006 zoals het kabinet wil.

VVD en CDA houden hun standpunt voor het debat op vrijdag vooralsnog voor zich.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden