Kamer: snel verbod exorbitante beloning

DEN HAAG - Een nipte Kamermeerderheid wil met spoed in de wet vastleggen dat bankiers geen exorbitante bonussen mogen ontvangen. PvdA, SP, GroenLinks en PVV (79 zetels) willen niet langer wachten.


Dat bleek donderdag tijdens een debat over de bonuscultuur met minister De Jager van Financiën. Tijdens het debat kwam het bericht binnen dat ING-topman Jan Hommen over 2010 een bonus opstrijkt van 1,25 miljoen euro. Kamerleden reageerden woedend.


ING stelt in haar jaarverslag dat de top in vergelijking met andere grote bedrijven maar weinig verdient. Bovendien zou de extra beloning nodig zijn vanwege 'zorgen over de concurrentiekracht van het niveau van de beloning van de bestuurders'. Ondertussen is de winst van ING weer terug op het niveau van voor de financiële crisis. De bank-verzekeraar moet echter nog steeds de helft van de 10 miljard euro staatssteun die zij in 2008 ontving terugbetalen.


Volgens Ewout Irrgang (SP) gaat de bonus lijnrecht in tegen de beloften van de financiële wereld om het vertrouwen van de consument terug te winnen. PvdA'er Ronald Plasterk: 'Snapt deze bank dan niets van wat wij in de Kamer over het beloningsbeleid hebben afgesproken?'


Minister De Jager deed dit af als 'populistisch'. De bonus van Hommen is 92 procent van zijn salaris van 1,35 miljoen en is daarmee volgens hem in lijn met de Code Banken.


De Jager voegde er wel aan toe dat ook hij 'niet blij' wordt van de bedragen. Met eventuele maatregelen wil hij echter wachten tot september. Dan komt de Monitoring Commissie Code Banken met een evaluatie van de nu heersende cultuur.


Blijkt dat de bankiers de grenzen steeds blijven opzoeken dan zal er wat De Jager betreft wetgeving komen. Gaan de bankiers over de zelfgestelde grenzen heen, dan zal wetgeving volgens hem onvermijdelijk zijn.


Plasterk heeft geen zin om daarop te wachten. Volgens hem staat de uitkomst van de evaluatie al vast. 'De reactie in september zal zijn: de banken houden zich netjes aan de code. Mijn geduld is op. Als dit (de ING-bonus, red.) het product is van zelfregulering bij de banken, dan kun je daar geen vertrouwen in hebben.'


Plasterk komt met een motie om bonussen bij wet aan banden te leggen. Hij kan op de steun rekenen van de mede-oppositiepartijen SP, GroenLinks en ChristenUnie en van gedoogpartner PVV.


Commentaar pagina 28


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden