Kamer sceptisch over 'tribunaal'

DEN HAAG/WASHINGTON De Tweede Kamer reageert sceptisch op het voorstel van premier Balkenende een nieuw internationaal tribunaal in Den Haag te vestigen....

De Kamer, die vandaag debatteert over de Nederlandse inzet tijdens de topconferentie in Washington over verspreiding van kernwapens, toonde zich dinsdag verbaasd over het voorstel van Balkenende. De PvdA en SP noemden het een ‘proefballonnetje’.

Van Dam (PvdA): ‘Is het een serieus voorstel, of een poging om te laten zien dat de Nederlandse rol in de wereld niet is uitgespeeld na stopzetting van de militaire missie in Uruzgan?’ Nucleaire smokkel zou volgens Van Dam beter kunnen worden ondergebracht bij een bestaande gerechtelijke instantie in Den Haag.

De SP’er Van Bommel: ‘Als er een apart tribunaal komt, kan Nederland meteen gedaagd worden wegens de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op eigen grondgebied.’

Pechtold (D66) sprak van een ‘nobel voorstel’, maar vroeg zich af of het realistisch is. ‘De ‘pakkans’ van schurkenstaten lijkt me gering’. Voordewind (CU): ‘Een verrassend voorstel, maar hebben we niet genoeg tribunalen?

Het CDA en de VVD reageerden welwillend. Nicolaï (VVD): ‘Je kunt wel cynisch doen, maar laat de internationale gemeenschap eerst onderzoeken of het voorstel bijdraagt aan de strijd tegen de grootste bedreiging van de mensheid.’ Haverkamp (CDA): ‘De tijd is rijp voor zo’n voorstel, nu ook Rusland en China de dreiging van een land als Iran onderkennen.’

Balkenende zei in Washington positieve reacties gehoord te hebben onder de 47 aanwezige regeringsleiders en staatshoofden. De premier voelde zich gesteund door de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy, die hadden gepleit voor ‘versterking van de internationale rechtsorde’ om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan.

In de slotverklaring van de topconferentie staat geen woord over rechtspraak bij schending van internationale afspraken.

Buitenland Pagina 18 en 19

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.