Kamer: salaris NS-directie omlaag
Amsterdam - De Tweede Kamer wil de salarissen van de NS-directie verder verlagen. Een grote Kamermeerderheid heeft minister De Jager van Financiën per motie gevraagd een salarisplafond van 459 duizend euro in te stellen.
Over de motie wordt vandaag pas gestemd, maar het staat zo goed als vast dat hij wordt aangenomen. Het initiatief werd gisteren gesteund door een ruime Kamermeerderheid van SP, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. De Kamer vindt de NS meer een nutsbedrijf van groot publiek belang dan een bedrijf dat commercieel opereert. Het beloningsbeleid moet dus dichter in de buurt komen van de overheidsnormen dan nu, aldus de Kamer.
De Jagers voorganger Wouter Bos beperkte het maximumsalaris van NS-bestuurders twee keer. Bos kwam tegemoet aan de publieke verontwaardiging over de topsalarissen bij (semi)publieke bedrijven. Het kabinet-Balkenende IV stond afkeurend tegenover royale beloningen voor bestuurders van bedrijven die deels afhankelijk zijn van belastinggeld.
In oktober 2008 vaardigde het nieuwe, strengere normen uit voor topsalarissen bij bedrijven waarvan de staat aandeelhouder is. Hoe groter het overheidskarakter van de onderneming, des te minder de directeur mocht verdienen.
De Tweede Kamer vond deze wijziging niet afdoende en vroeg Bos het beloningsbeleid van enkele semi-staatsbedrijven nog eens onder de loep te nemen. Daaronder waren ook de Nederlandse Spoorwegen. Eind 2009 verlaagde Bos het salarisplafond van de spoorwegdirecteuren met nog eens 20 procent, van 750- naar 600 duizend euro.
NS-bestuursvoorzitter Bert Meerstadt verdiende in 2009 544.400 euro (waarvan 71.009 euro als bonus). Meerstadt beloofde zijn bonus over 2009 aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti te schenken. Bij de slechte prestaties van de NS dat jaar - winterstremming, niet gehaalde prestatienormen - vond hij een bonus ongepast. Vandaag, bij de presentatie van de jaarcijfers, wordt bekend wat Meerstadt in 2010 ontving.
Een maximumsalaris van 600 duizend euro ligt ver boven de balkenendenorm (het premierssalaris) van 188 duizend euro. Bert Klerk, de net afgetreden bestuursvoorzitter van spoorbeheerder ProRail, verdiende in 2009 half zoveel als Meerstadt. ProRail en de NS zijn beide 100 procent staatseigendom.
De minister noemde gisteren een vergelijking met ProRail niet juist, omdat de NS ook internationaal concurreert met commerciële bedrijven. De NS behaalt bovendien een belangrijk deel van de omzet uit niet-publieke activiteiten als vastgoedbeheer en exploitatie van stationswinkels. De Jager suggereerde dat de NS geen capabele bestuurders kan aantrekken als de topsalarissen te ver afwijken van die in het bedrijfsleven.
De NS wilde gisteren niet op de motie ingaan. 'Het beloningsbeleid wordt vastgesteld door de raad van commissarissen en de minister', zegt een voorlichter. 'De salarissen vallen binnen de gestelde normen.'