Kamer: Rutte moet in Brussel inzetten op verbeteren regio-opvang

De Tweede Kamer verwacht dat premier Rutte vanavond in Brussel pleit voor betere opvang 'in de regio', de buurlanden van conflictgebieden. Een grote meerderheid in de Kamer is blij met de herverdeling van vluchtelingen over de lidstaten, waartoe dinsdagavond de Europese justitieministers besloten. Een volgende stap moet zijn: aanpakken van de problemen buiten Europa.

Redactie
Het Rode Kruis helpt vluchtelingen bij de opvang in Gilze en Rijen. Beeld anp
Het Rode Kruis helpt vluchtelingen bij de opvang in Gilze en Rijen.Beeld anp

De Tweede Kamer debatteerde vanochtend met premier Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel vooraf aan de Europese top vanavond in Brussel. Hoewel de gedachten over de asielcrisis in de Kamer uiteenlopen, werden toch de contouren van een consensus zichtbaar in het parlement.

Bijna alle partijen zijn blij met het Europese besluit om 120.000 vluchtelingen te herverdelen vanuit Griekenland en Italië over de lidstaten. Voordewind van de ChristenUnie sprak van een 'eerlijke verdeling'. Daar moet snel werk van worden gemaakt, want inmiddels komen 4200 vluchtelingen per week in Nederland binnen. Gesthuizen van de SP is 'gelukkig' dat Nederland zijn verantwoordelijkheid wil nemen.

VVD'er Azmani zag in het Europees akkoord de bevestiging dat zijn VVD-plan voor asiel inmiddels Europees beleid is. De VVD pleit voor een vaste verdeelsleutel binnen de EU en een strenger asielbeleid aan de Europese grenzen.

Rutte en Dijkhoff bij het debat over het Europees asielbeleid. Beeld anp
Rutte en Dijkhoff bij het debat over het Europees asielbeleid.Beeld anp

Alleen PVV'er Fritsma en ex-PVV'er Bontes hekelden de herverdeling. 'Rutte is een asielzoekersmagneet', sneerde Fritsma. Bontes sprak over een 'volksverhuizing' die Europa 'overspoelt'.

Ook de inzet op verbetering van opvang in de regio wordt door een grote meerderheid van de Kamer gesteund. Voordewind, ChristenUnie: 'We zullen toch als de wiedeweerga aan de slag moeten met die selectie buiten Europa? We moeten mensen aan de poort selecteren. Dan snijden we de pas af van die mensensmokkelaars.' De SP drong aan op een 'verstandiger buitenlandbeleid'. Sjoerdsma van D66 vroeg zich af hoe het kabinet 'veiligheid en perspectief' gaat creëren in de buurlanden van brandhaard Syrië.

Kabinet wil doorpakken in Brussel

'Laten we nu ook doorpakken', zei staatssecretaris Dijkhoff in reactie op de Kamer. Het kabinet is voorstander van een permanente Europese verdeelsleutel voor asielzoekers. 'Het allerbeste zou een europees asielsysteem zijn waarbij je het zelfstandig doorreizen door Europa kunt aanpakken. Dat is onze insteek, dat brengen we steeds in bij de Commissie', zei hij.

Volgens premier Rutte is er in Europa 'grote steun' om de komende wintermaanden meer te doen voor opvangkampen in de regio. 'Het kabinet heeft 110 miljoen extra beschikbaar gesteld voor humanitaire hulp.' Voor het Nederlands standpunt is volgens de premier 'toenemende steun' in Brussel. 'We hebben een belangrijke stap gezet naar het principe dat ieder land zijn fair share moet doen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden