Kamer: roken nu ook verboden in kleine kroegjes

Roken wordt nu echt verboden in de gehele horeca. Voor kleine kroegjes werd tot nu toe een uitzondering gemaakt op het rookverbod, maar die vervalt. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich daar vandaag voor uitgesproken.

Beeld anp

Omdat er geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de schadelijke gevolgen van meeroken, kon in eenmanszaakjes nog gewoon worden gerookt terwijl dat in andere horecagelegenheden niet meer mocht. Onder meer VVD, SP en PVV willen dat zo houden. Zij vinden de aanpassing overbodig en betuttelend en menen dat de eigenaren van de kleine cafés zelf wel kunnen beslissen of in hun zaak gerookt mag worden.

Handhaving eenvoudiger
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorstanders van een algeheel rookverbod in de horeca (PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren) vinden dat er meer duidelijkheid komt als er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt. Jongeren krijgen de boodschap dat roken niet 'gewoon' is en de handhaving wordt eenvoudiger, menen zij.

Door de uitbreiding van het rookverbod moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 2.000 cafés meer controleren. Dat hoeft volgens Van Rijn niet ten koste te gaan van de controle op de verkoop van tabak aan jongeren. Om roken onder jongeren te ontmoedigen, is in januari de minimumleeftijd voor de verkoop van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. De controle daarop kan vaak worden gecombineerd met die op de naleving van het rookverbod. Met die gecombineerde controles zijn volgens Van Rijn hoopvolle resultaten geboekt.

Oude wet
In de oude wet, die vijf jaar geleden werd ingevoerd, werd het rookverbod verdedigd met een beroep op de bescherming van werknemers. Dit argument bleek in het geval van eenmanszaken geen stand te houden in de rechtbank. Verschillende caféhouders zonder personeel bepleitten met succes dat een rookverbod bij hen niet terecht is, omdat zij geen werknemers te beschermen hebben. Het kabinet-Rutte I besloot daarom in 2010 formeel een uitzondering voor eenmanszaken te regelen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) tijdens het wekelijks vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden