Kamer roert zich in wanorde over vergaderagenda

'Order, order', maant kamervoorzitter Bukman zijn collega's, maar zelfs de Engelse aanpak schept geen orde. De Tweede Kamer regelt de werkzaamheden van de laatste week voor de vakantie en een groot aantal kamerleden, rijp en groen, treedt nog een keer op....

THOM MEENS

Van onze verslaggever

Thom Meens

DEN HAAG

In drie kwartier voeren veertig van de honderdvijftig kamerleden het woord over de agenda, nadat Bukman drie ingrijpende voorstellen deed. De Kamer vergadert vandaag en morgen vanaf negen uur 's ochtends in plaats van kwart over tien; de anderhalf uur avondpauze - heilig voor kamerpersoneel en stenografische dienst - wordt twee dagen vergeten en de avondvergaderingen gaan ook na elf uur door.

Van Dijke (RPF) heeft kritiek op dit vergaderregime dat de kleine fracties tot een aantal hectische dagen veroordeelt. 'Ik zou graag zo nu en dan een momentje vinden om even te kunnen eten.' Waarop Bukman antwoordt: 'Dat kan ook, want u bent niet bij elk debat betrokken.'

In het meer serieuze werk vraagt CDA'er Hillen een spoeddebat met de D66-ministers Wijers en Sorgdrager over de Securitel-affaire. Hij krijgt steun van de voltallige Kamer. Bukman, die toch al tegen een overvolle agenda aankijkt, zucht: 'Ik zal proberen van de niet beschikbare tijd nog enige tijd toe te voegen aan de vergadertijd.' D66'er De Graaf haalt ook VVD-staatssecretaris Patijn van Buitenlandse Zaken achter de regeringstafel. Zo hoeft D66 niet alleen voor de politieke schade op te draaien.

Op verzoek van Rabbae (GroenLinks) komt minister Ritzen van Onderwijs over de OV-jaarkaart naar de kamer. Bukman wil de GroenLinkser afschepen met een publicitair minder interessante commissievergadering, maar die poging strandt.

Vervolgens vraagt PvdA'er Van Gijzel een brief van minister Jorritsma over het incident met radioactief materiaal tijdens een KLM-vlucht. De PvdA'er schendt een ongeschreven regel in de Kamer, want maandag diende Van 't Riet (D66) schriftelijke vragen in over deze zaak en de mores is dat je zo'n procedure niet doorkruist. Van 't Riet mort, Bukman knort, Van Gijzel wint.

Dezelfde mores spelen ook Rosenmöller parten. Hij wil na de vakantie een debat tussen de fractievoorzitters en premier Kok over de nota milieu en economie en de sombere bespiegelingen van het RIVM over het milieu. Versnel (D66) bitst dat PvdA'er Crone een dag eerder al bij haar, de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor VROM, een extra vergadering heeft gevraagd. 'Dat lijkt mij de normale gang van zaken.' Rosenmöller krijgt zijn debat desondanks, maar niet met de fractievoorzitters. Poppe (SP): 'Onze fractie maakt graag zelf uit wie de woordvoerder is.'

Op verzoek van Scheltema (D66) praat de Kamer vandaag ook nog over het referendum. Een debat over Fokker wordt daarvoor van de agenda afgevoerd. CDA'er Mateman vindt dat maar niks: 'Mag ik hierbij de kanttekening maken - al was het maar voor de handelingen- dat dit betekent dat een meerderheid van de Kamer deze staatsrechtelijke discussie belangrijker vindt dan de werkgelegenheidsvraag die bij Fokker aan de orde is?' Mateman haalt de handelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden