Kamer praat met Groningers over gaswinning

Premier Mark Rutte en minister Henk Kamp spraken in Groningen al met ongeruste bewoners over de risico's van de gaswinning en nu wil ook de Tweede Kamer praten met direct betrokkenen. De Kamer houdt 6 februari een hoorzitting over de effecten van de gaswinning, aangezien daardoor zwaardere aardbevingen kunnen ontstaan dan eerder werd gedacht.

Door alle commotie willen de Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA) en Carla Dik (ChristenUnie) graag ook de verhalen uit het gebied horen, voordat zij het debat aangaan met Kamp. Zij vinden het belangrijk dat ze op de hoogte worden gebracht van de rapporten en de techniek, maar ze willen breder worden geïnformeerd: 'Het gaat niet alleen om de techniek, we willen ook weten hoe ze in het gebied zelf naar deze zaak kijken.'

Voor de hoorzitting zijn uitgenodigd: de Groninger Bodembeweging, de commissie bodemdaling, de burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, de veiligheidsregio Noord-Nederland, het waterschap Noorderzijlvest, het KNMI, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Staatstoezicht op de Mijnen.

Komende week wordt er in de Kamer drie keer gesproken over de gaswinning in Groningen. Dinsdag is er een technische briefing, woensdag de hoorzitting en donderdag staat het Kamerdebat met Kamp gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden