Kamer pikt uitleg Korthals over Dover niet

De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de uitleg van minister Korthals van Justitie over het optreden van zijn departement en het Openbaar Ministerie in de Dover-zaak....

Van onze verslaggever

Woensdag ontstond commotie in de Kamer toen bleek dat het transport mogelijk voorkomen had kunnen worden als justitie en politie niet langs elkaar heen hadden gewerkt.

Volgens een brief die Korthals donderdag aan de Kamer stuurde, is er inderdaad langs elkaar heen gewerkt, maar had dit geen invloed op de Dover-zaak. Korthals beaamt dat de communicatie niet optimaal is geweest. 'Maar de gevolgde lijn is een normale. Iedereen heeft zijn best gedaan.'

VVD-Kamerlid Nicolaï zegt dat de indruk van 'miscommunicatie niet is weggenomen'. PvdA'er Kalsbeek verklaart dat Korthals 'nog wel wat vragen heeft te beantwoorden'. D66'er Dittrich vindt het ongelofelijk dat justitie en politie zo langs elkaar heen hebben gewerkt en dat Korthals zo slecht op de hoogte was. 'Iedereen wist het, behalve de minister.' Het CDA typeert de brief als onacceptabel. GroenLinkser Halsema is 'aangeslagen'. De Kamer debatteert dinsdag met Korthals.

De Rotterdamse rivierpolitie observeerde sinds 1 maart mensensmokkelaar Ö. Op het ministerie van Justitie lag sinds 13 december een verzoek van Frankrijk om Ö. op te pakken en uit te leveren. Dat is op 22 mei naar het parket in Haarlem gestuurd. Dat dit ruim vijf maanden heeft geduurd, is volgens Korthals lang, maar te verklaren doordat 'het aanbod van zaken erg hoog is'. De zaak had een lage prioriteit, omdat Ö. op vrije voeten was en hij al een straf had uitgezeten.

Op 29 mei ontving Haarlem het verzoek en binnen twee weken had er een arrestatiebevel bij alle politie- en justitiediensten bekend moeten zijn. Dit duurde twee maanden, door ziekte van een ambtenaar en de hoge werkdruk in verband met het EK voetbal.

Toen de Kamer op 7 september Korthals om opheldering vroeg, meldde hij niets over het uitleveringsverzoek. Haarlem bracht Justitie even daarna op de hoogte. Korthals zegt niet waarom hij de Kamer daarop niet informeerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden