Kamer overweegt onderzoek naar fraude bij TCR

De kans is groot dat er een parlementair onderzoek komt naar de jarenlange subsidiefraude door het schoonmaakbedrijf Tankcleaning Rotterdam (TCR)....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Van haar ontving TCR in de jaren tachtig miljoenen subsidie. Veel later bleken de eigenaars het geld in eigen zak te hebben gestoken.

Deze week besluit een speciale werkgroep uit de Tweede Kamer, die al een jaar bezig is met onderzoek naar de geschiedenis van de TCR-subsidie, of zij de kamer adviseert een parlementair onderzoek te houden.

De werkgroepleden Poppe (SP, de werkgroep kwam er op zijn aandringen), Van Heemst (PvdA) en Esselink (CDA) zijn daarvoor. Esselink: 'We zijn die weg feitelijk opgegaan toen de werkgroep werd ingesteld. Een kort, maar flitsend onderzoekje moet antwoord geven op de vraag waarom de diverse betrokkenen zo hebben gehandeld als ze hebben gedaan.'

Vorige week lekte in het Rotterdams Dagblad een rapport uit van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), waaruit bleek dat eind jaren tachtig een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude door TCR is tegengehouden door de drie hoogste ambtenaren van de ministeries van Verkeer, VROM (milieu) en Justitie. Dat waren toen respectievelijk R. den Besten (thans NS), W. Lemstra (later burgemeester van Hengelo) en G. van Dinter (enkele maanden geleden opgestapt). Zij wilden de toenmalige minister van Verkeer, Smit-Kroes, niet in politieke problemen brengen.

TCR had van de minister 23 miljoen subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van een milieuveilige opslag voor afgewerkte olie. Het bedrijf incasseerde dat geld en loosde de vuile stoffen rechtstreeks in de haven. Hoewel daarvoor ook toen al aanwijzingen bestonden, bleef afdoende controle achterwege. Pas in 1993 volgde onderzoek en onlangs werden de eigenaren van TCR tot gevangenisstraffen veroordeeld.

De werkgroep, ingesteld door de vaste Kamercommissie voor Verkeer en VROM, moet op basis van een reconstructie van het TCR-schandaal, adviseren welke regels noodzakelijk zijn om herhaling van 'dit soort gekkigheid' (Esselink) te voorkomen. De Algemene Rekenkamer, het WODC (het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie) en de bestuursdienst van Rotterdam hebben inmiddels informatie verschaft. Op aanvullende vragen van de werkgroep antwoordt de Rekenkamer vandaag.

De vraag is, aldus werkgroepvoorzitter Blaauw (VVD), of een parlementair onderzoek noodzakelijk is om te kunnen bepalen hoe de wetgeving moet worden aangescherpt. Als zo'n onderzoek alleen maar leidt tot uitstel van nieuwe regelgeving, is hij ertegen. Maar Blaauw sluit niet uit dat een parlementair onderzoek onontbeerlijk blijkt om te kunnen bepalen hoe de nieuwe milieuregels eruit moeten zien. Het onderzoek mag in elk geval niet worden gebruikt om schuldigen aan te wijzen, meent Blaauw, partijgenoot van Kroes. 'Ik wil geen schavotjes gaan oprichten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden