Update

Kamer: ook bezuinigen bij Koninklijk Huis

De Tweede Kamer wil dat de begroting van het Koninklijk Huis niet buiten schot blijft bij de kabinetsbezuinigingen. Of er ook gesneden gaat worden in belastingvoordelen en andere financiële privileges van de Oranjes, blijkt pas donderdag. De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, wil eerst van premier Mark Rutte horen of daar politieke speelruimte voor is.

ANP
Pieter van Vollenhoven, Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Margriet bij de voorstelling VIER40 van Introdans, vorige week. Beeld epa
Pieter van Vollenhoven, Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Margriet bij de voorstelling VIER40 van Introdans, vorige week.Beeld epa

Dat bleek vandaag op de eerste dag van de behandeling van de begroting van Algemene Zaken in de Tweede Kamer. Donderdag wordt het voortgezet met de beantwoording van Rutte.

De premier wilde vandaag nog niet ingaan op de voorstellen vanuit de Kamer. In algemene zin, zo zei hij, is de financiële positie van het Koninklijk Huis 'niet zo afwijkend' van de situatie van iedere andere Nederlander, behalve dat de koningin geen belasting betaalt over de uitkering die ze ontvangt.

Een groot deel van de oppositie vindt dat er nog steeds te veel voordeeltjes zijn voor leden van het Koninklijk Huis die niet noodzakelijk zijn uit hoofde van hun functie. Het gaat dan onder meer om het gratis wonen in paleizen, privévluchten en belastingvrijstelling bij erfenissen.

Met de steun van de PVV zou er een meerderheid kunnen komen, maar PVV-Kamerlid Andre Elissen hield dinsdag nog de kaarten voor de borst. Hij vroeg Rutte kritisch naar de privileges te kijken. 'Als er een voet tussen de deur te krijgen is, zullen we dat zeker doen', beloofde Elissen de oppositie.

Bij een bezuiniging op de begroting van het Koninklijk Huis en het kabinet der koningin gaat het om doelmatigheidskorting van een paar procent, zoals ook andere begrotingen die opgelegd hebben gekregen. Een meerderheid van het parlement vindt dat als iedereen de broekriem moet aanhalen dat ook voor de Oranjes moet gelden.
Tijdens het debat kwamen dinsdag eerder gedane voorstellen ter tafel van partijen die naar een ceremonieel koningschap toe willen.

Het kabinet en coalitiepartijen VVD en CDA zijn daar niet voor. De PvdA wil wel de rol van het staatshoofd aanpassen, maar deze niet uit de regering halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden