Kamer ontstemd over ABN Amro

Topmanagers van de staatsbank krijgen 20 procent salarisverhoging, omdat ze minder bonussen mogen incasseren. De Tweede Kamer, op de VVD na, spreekt er schande van.

AMSTERDAM - De Tweede Kamer staat op zijn achterste benen omdat ABN Amro de vaste salarissen van circa honderd topmanagers met 20 procent heeft verhoogd. De bank deed dit om de bankiers financieel te compenseren voor hun verlaagde bonussen.


ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm onthulde dit woensdag in Het Financieele Dagblad. De bank anticipeert hiermee op nieuwe wetgeving die de bankiersbonussen aan banden legt. Met ingang van 2015 mogen bankiersbonussen in Nederland maximaal 20 procent van het vaste salaris bedragen.


De Nederlandse norm wordt daarmee veel strenger dan de Europese. Voor werknemers in de financiële sector geldt in de Europese Unie sinds dit jaar een bonusmaximum van 200 procent van het vaste salaris. Dit maximum moet voorkomen dat bankiers in hun jacht op hoge prestatiebeloningen risico's nemen die de stabiliteit van het financiële systeem ondermijnen.


Vanwege de aanstaande Nederlandse wetswijziging heeft ABN Amro de bonussen van zijn hogere management dit jaar alvast naar het nieuwe maximum van 20 procent verlaagd. Om te voorkomen dat deze topmanagers er al te veel op achteruit zouden gaan, zijn hun vaste salarissen tegelijkertijd met datzelfde percentage verhoogd. De bank stelt dat het per saldo gaat om een 'drastische' versobering. Gemiddeld zijn de circa honderd betrokken managers er 5 à 10 procent in beloning op achteruit gegaan.


Volgens Zalm is de salarisverhoging noodzakelijk om te voorkomen dat topmanagers weglopen naar banken die beter betalen. Hoge beloningen zijn in het internationale bankwezen nu eenmaal de norm. Als ABN Amro de beloningen van zijn topmensen al te veel verlaagt, kan de bank geen goede mensen meer aan zich binden, stelt Zalm.


Op de Tweede Kamer maakt dit argument weinig indruk. Met uitzondering van de VVD spraken alle fracties gisteren schande van de salarisverhogingen bij ABN Amro. De SP riep minister Dijsselbloem van Financiën op de salarisverhogingen terug te draaien. ABN Amro is immers staatseigendom.


Dijsselbloem geeft geen gehoor aan die oproep. In een reactie zei hij dat de directie van de bank over de salarissen gaat, 'zolang ze zich maar aan de wet houden'. De minister zei dat hij wel had verwacht dat de vaste salarissen 'enigszins' zouden stijgen in reactie op het lagere bonusplafond.


De leden van de raad van bestuur van ABN Amro krijgen al een paar jaar geen bonus meer omdat de bank in staatshanden is. Pas als de bank is verkocht, mag onder anderen Gerrit Zalm weer een bonus ontvangen. Zalm kreeg vorig jaar een vast salaris van 759 duizend euro en kreeg daarnaast een pensioendonatie van 310 duizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden