Kamer ongelukkig met Internet-site over zelfmoord

De Tweede Kamer wil maatregelen tegen de Internet-pagina's van Thisbe die praktische informatie verschaffen over zelfmoord. 'Het is niet goed dat dit gebeurt', zei W....

Van onze verslaggever

Afgelopen zaterdag kwam de Nederlandstalige site opnieuw in de publiciteit. De website geeft uitgebreide voorlichting over mogelijke technieken en staat ook stil bij de nabestaanden.

Het CDA vindt dat deze pagina met voorlichting over zelfmoordtechnieken moet worden verboden. 'Dit is pseudo-hulpverlening', vindt Kamerlid C. Ross.

De VVD'er O. Vos is niet meteen voor een verbod, maar noemde de Internet-pagina wel 'onverstandig'.

PvdA'er Swildens vreest in het bijzonder voor jongeren die in een opwelling tot hun daad komen. 'Zij handelen vaak impulsief en moeten tegen dit soort informatie worden beschermd.'

Zij betwijfelt evenwel of een verbod mogelijk is. 'Zolang er niet sprake is van daadwerkelijke aanzetting, blijven de opstellers van deze Internet-pagina buiten de sfeer van het strafrecht,' zegt PvdA-Kamerlid Swildens.

De ministers Borst (D66) van Volksgezondheid en Korthals (VVD) van Justitie hebben de Tweede Kamer enige tijd geleden een ontwerpregeling toegezegd over hulp bij zelfdoding.

Het wordt hoog tijd dat die erkomt, vindt Swildens.

Volgens haar is dit een goed moment om te bekijken hoe met deze problemen om te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden