Kamer onderzoekt ict-missers

DEN HAAG - Er komt definitief een parlementair onderzoek naar de ict-problemen bij de overheid. Bij het presidium van de Tweede Kamer ligt een voorstel van de parlementariërs Koopmans (CDA) en Gesthuizen (SP). Alle fracties in de Kamer staan erachter.


Het is de bedoeling dat het onderzoek na mei volgend jaar begint. Hoe lang het gaat duren, valt nog niet te zeggen. Ger Koopmans: 'Het wordt een enorme klus. Maar dat maakt niet uit. In de automatisering van de administratie van de overheid gaan miljarden om. Telkens opnieuw blijken systemen niet te werken. Het is een ellende. Het is de hoogste tijd dat we grondig onderzoeken hoe dat komt en hoe het opgelost kan worden.'


Voor CDA'er Koopmans staan de problemen met falende systemen voorop. Afgelopen zaterdag kwam via de Volkskrant naar buiten dat de waterschappen na vier moeizame jaren het contract met ict-multinational Logica willen opzeggen. Het is niet gelukt een gemeenschappelijk systeem te ontwikkelen voor de geautomatiseerde inning van de waterschapsbelasting. De schade kan oplopen tot 25 miljoen euro.


Er zijn tal van overheidsprojecten die stagneren dan wel zijn afgeblazen. De uitkeringsorganisatie UWV worstelde jaren met een centraal administratiesysteem. Het rampenbestrijdingsplan C 1000 functioneert nog steeds niet. Komende week discussieert de Tweede Kamer met minister Donner van Binnenlandse Zaken over de modernisering van de GBA, de bevolkingsadministratie die wordt beschouwd als de moeder van alle geautomatiseerde bestanden. De kosten rijzen de pan uit en het systeem is verre van op orde.


SP'er Sharon Gesthuizen vroeg begin september al om een parlementair onderzoek. Dat deed zij toen omdat de overheid een veilige toegang tot websites niet langer lijkt te kunnen garanderen. Vanuit Iran braken hackers in bij het Nederlandse bedrijf Diginotar dat veiligheidscertificaten verstrekte voor overheidswebsites. Gertshuizen pleitte voor een 'digitale brandweer'.


Het parlementair onderzoek richt zich op beide aspecten, dat van de veiligheid en privacy en dat van de falende projecten. Het kan niet eerder dan mei 2012 van start gaan, vanwege de beperkte financiële en organisatorische capaciteit van de Tweede Kamer. Eerst moeten onderzoeken naar het Nederlandse klimaat- en energiebeleid en naar de woningmarkt zijn afgerond.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden