Kamer nog lang niet akkoord met Tsjaadmissie

De Tweede Kamer is nog lang niet akkoord met een Nederlandse bijdrage aan de missie van de Europese Unie in Tsjaad....

ANP

Volgens de SP worden de Fransen door de rebellen in het gebied als partijdig gezien en is dat slecht voor de missie. Ook de PvdA vraagt zich af of de rol die de Fransen in de voormalige kolonie spelen, gevolgen heeft voor de missie, meldde de partij maandag. De PvdA staat in principe positief tegenover het voornemen om naar Afrika te gaan. Alle partijen stellen echter ook dat de missie alleen mag doorgaan als de ISAF-missie in Afghanistan daardoor niet in het geding komt.

De militaire vakbonden AFMP en ACOM zijn tegen de missie. Zij vinden dat alle extra militairen die er zijn naar Afghanistan moeten omdat er nu te weinig terechtkomt van de uitbreiding van de zogenoemde ‘inktvlek’. Volgens de bonden zijn er te weinig militairen in Uruzgan om de Taliban weg te houden uit de gebieden waar ze worden weggejaagd. Bovendien vinden ze de 4.000 man die aan de missie in Tsjaad gaan meedoen te weinig voor het gebied.

AFMP-voorzitter Jan Kleian noemt het voorstel om naar Tsjaad te gaan ‘koehandel van de politiek’. Het CDA wilde in Afghanistan blijven en de PvdA wilde per se naar Afrika, stelt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden