Kamer nodigt Franse topeconoom Piketty uit

De Tweede Kamer gaat de Franse topeconoom Thomas Piketty uitnodigen voor een gesprek over de gevolgen van de ongelijkheid in bezit en vermogen. De Kamer sloot zich aan bij een initiatief van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver om Piketty uit te nodigen.

Thomas Piketty Beeld AFP
Thomas PikettyBeeld AFP

De Fransman baart veel opzien onder economen in de hele wereld met zijn boek 'Capital in the Twenty-First Century' waarin hij beschrijft hoe een kleine groep mensen steeds rijker wordt doordat hun vermogen sneller groeit dan de economie. Arbeid wordt een steeds minder bepalende factor voor rijkdom, waardoor de afstand tussen rijke en arme mensen groter wordt.

'We gaan hem vragen om zijn theorie over kapitaal toe te lichten en hopen dat hij ook iets kan zeggen over de situatie in Nederland', zegt Klaver. De Kamer wil ook nog andere gasten uitnodigen voor de hoorzitting over inkomensverdeling. Wie dat worden en wanneer de hoorzitting is, is nog niet bekend.

Klaver hoopt wel dat het gesprek in elk geval voor het zomerreces kan worden gehouden. De uitkomst ervan wil hij gebruiken in het maatschappelijk debat over vermogens en de belastingen daarover.

Verhoging vermogensbelasting
Het kabinet zal voor de zomer ook nog reageren op een rapport met voorstellen voor een herziening van het belastingstelsel. In het rapport van de zogeheten commissie-Dijkhuizen wordt voorgesteld om de belasting op spaargeld of vermogen te verlagen. Op dit moment wordt er nog vanuit gegaan dat vermogen een rendement oplevert van 4 procent, maar dat moet circa 2,4 procent worden, vindt de commissie. Over het rendement heft de fiscus 30 procent belasting. De commissie stelde ook voor om de huidige vier belastingtarieven te vervangen door twee.

Klaver wil de belasting op vermogen juist verhogen, zodat de belasting op inkomen uit arbeid omlaag kan. Hij wijst er op dat de rijkste 1 procent Nederlanders een kwart van alle vermogens blijkt te bezitten, ruim 270 miljard euro. 'Dat moet eerlijker. Een gesprek met Piketty kan zorgen voor groter draagvlak om de onrechtvaardige verdeling van vermogen aan te pakken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden