Kamer mijdt debat over 'slimme en domme volken'-uitspraken van FvD's Hiddema

De Tweede Kamer zal geen debat voeren over de uitlatingen van een van de eigen leden, FvD-Kamerlid Theo Hiddema. Die zei dinsdag in De Telegraaf dat 'al lang bewezen is' dat er een verband is tussen IQ en volkeren. 'Dat is wetenschap', voegde Hiddema toe. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt Hiddema daarmee dat 'sommige volkeren een lager IQ hebben dan andere'.

Zelf was Hiddema voor een debat: 'Ik ga ervan uit dat dat leidt tot groot onderling begrip en ik wil de heer Klaver ook zijn moment van morele zelfverheffing niet ontnemen.' Beeld anp

'Zulke woorden van een collega moeten met kracht bestreden worden, hier in de plenaire zaal', zei Klaver, zodat gedebatteerd kan worden over Hiddema's 'verwerpelijke en on-Nederlandse uitspraken die alle kenmerken hebben van racisme'.

Omdat Kamerleden echter niet onderling, maar alleen met leden van het kabinet in debat kunnen, vroeg Klaver om een debat met minister-president Rutte over het 'met kracht bestrijden' van racisme en discriminatie. Een ruime Kamermeerderheid van de coalitiepartijen, PVV en SGP vond een debat met de premier over de uitlatingen van een Kamerlid een onbegrijpelijke 'vorm' of 'constructie' en verwierp het GroenLinks-voorstel.

'Vreemde constructie'

Opmerkelijk is dat ook coalitiepartij D66 het debatvoorstel van Klaver afwees. 'Natuurlijk zijn de uitlatingen van Hiddema volstrekt verwerpelijk', zei D66-Kamerlid Jan Paternotte, 'maar deze constructie met de premier is vreemd.' D66 en VVD wezen Klaver op een debat volgende week waarbij over discriminatie zal worden gesproken. Daar zou GroenLinks Forum voor Democratie kunnen aanspreken op de woorden van Hiddema.

Volgens PvdA'er Lodewijk Asscher is er juist alle reden om Rutte over racisme en discriminatie naar de Kamer te roepen. Asscher memoreerde een toespraak afgelopen vrijdag van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren waarin zij kritiek uitte op een ander lid van FvD die hetzelfde beweerde als Hiddema. Volgens Asscher stelde de Rijksvoorlichtingsdienst, die onder de verantwoordelijkheid valt van Rutte, dat Ollogren sprak als D66'er. Ollongren zelf zei echter dat ze als minister en dus namens het kabinet had gesproken. 'Dus we weten nu niet wat het kabinet vindt', zei Asscher. 'Dit is geen vertoning.'

Daar sloot Klaver zich bij aan. Nu Ollongren zich namens het kabinet heeft gemengd in de discussie, vindt hij, is het niet vreemd om de premier van dat kabinet te bevragen over de woorden die Ollogren sprak. Dat een Kamermeerderheid de gekozen vorm niet de juiste vindt, noemt de GroenLinks-leider 'oneigenlijk en laf'.

De man om wie het draait, FvD'er Hiddema, is zelf voor het debat waarom Klaver vroeg. 'Ik ga ervan uit dat dat leidt tot groot onderling begrip en ik wil de heer Klaver ook zijn moment van morele zelfverheffing niet ontnemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden