Kamer: ME’er moet nummer op helm krijgen

Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA wil dat leden van de mobiele eenheid een klein nummer op de helm krijgen....

Van onze verslaggever

De grootste twee partijen reageerden op een herhaalde oproep van de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, om de herkenbaarheid van politiemensen te vergroten. Hij zei in het televisieprogramma Buitenhof dat het moeilijk is politiemensen die buitensporig geweld hebben gebruikt op hun gedrag aan te spreken, omdat ze niet individueel herkenbaar zijn. Een klein nummer op bijvoorbeeld de helm kan dat probleem verhelpen.

Brenninkmeijer noemde twee voorvallen waarbij de politie in zijn ogen te hard was opgetreden, een voetbalwedstrijd in Arnhem in 2002 en een in Amsterdam. Volgens hem heeft de politie daarbij ‘zinloos geweld’ gebruikt. Dat draagt in zijn ogen bij aan de geweldsspiraal. ‘Hooligans maken het de politie erg moeilijk, maar van politiemensen mag je professionaliteit verwachten.’ Die uitspraken zijn Aad Meijboom, de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen, in het verkeerde keelgat geschoten.

Hij stelt zich teweer tegen het beeld dat de politie er maar op losslaat. Ook het Kamerlid Rendert Algra ( CDA) is niet blij met het algemene beeld dat Brenninkmeijer in het interview schetste. ‘Hij laat de indruk ontstaan dat de politie nodeloos geweld gebruikt. Het is een volledig verkeerd beeld dat de politie de kwaaie pier is. Zij zijn niet degenen die met het gebruik van geweld beginnen.’

Toch steunt Algra Brenninkmeijers oproep voor een betere herkenning door middel van een teken op helm of uniform. ‘De algemene regel moet zijn dat politiemensen herkenbaar hun werk doen. Niet-herkenbaarheid van bijvoorbeeld leden van arrestatieteams is de uitzondering.’

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor de politie, is geen voorstander van herkenningstekens bij de ME. Eerder dit jaar liet hij dat naar aanleiding van een soortgelijk pleidooi van Brenninkmeijer weten, en volgens een woordvoerder is hij nog niet van mening veranderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden