Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Kamer matigt de toon, maar zoekt nog naar houvast

Premier Rutte in debat met Alexander Pechtold en Klaas Dijkhoff. Beeld ANP - Bart Maat

Goedemiddag, 

De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen is in volle gang. De conclusie tot nu toe: Ruttes derde kabinet heeft z'n draai nog niet gevonden, maar heeft van de oppositie vooralsnog weinig te vrezen. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief automatisch per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier. 

GESPREK VAN DE DAG I
De toon

Kamervoorzitter Arib deed vrijdagochtend alsnog wat zij volgens velen woensdag al had moeten doen: haar collega’s oproepen tot het kuisen van hun taalgebruik. Het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen ging gebukt onder ordinaire straatruzies (‘rot zelf lekker op’) en persoonlijke aanvallen  (Wilders versus Pechtold). Maar het moet gezegd: vandaag ging het al een stuk rustiger.

Overigens was de overdaad aan dedain jegens het debat zelf woensdag ook opvallend: VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff die inhoudelijke vragen afdeed als ‘Haags gezever’ en vooral Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet die het debat uit desinteresse eerst grotendeels links liet liggen en daarna in zijn eigen bijdrage liet weten waarom. Hij zag de bijeenkomst als een ‘keuvelsessie’, een ‘idiote tijdsverspilling’, een ‘schijndebat’, en dat alles onder ‘de schijn van representatie, de schijn van democratie’. De Kamer, inclusief Arib, besloot collectief om er niet op te reageren.  

Ook vrijdag heeft Baudet zich nog niet in het debat gemengd. 

Thierry Baudet (FvD) tijdens de algemene politieke beschouwingen. Beeld Freek van den Bergh

GESPREK VAN DE DAG II
Het ongrijpbare kabinet

Verreweg het grootste deel van de Kamer probeert er intussen wel wat van  te maken, al blijkt eens te meer dat het derde kabinet-Rutte vooralsnog een ongrijpbare ploeg is. De miljardeninvesteringen in het onderwijs, defensie, de zorg en de politie zijn volgens velen in de oppositie te karig maar geen reden voor obstructie. Datzelfde geldt voor de koopkrachtstijging.

Bij gebrek aan zichtbare voortgang bij de grote ambities uit het regeerakkoord - het klimaatbeleid, de pensioenhervorming en de modernisering van de arbeidsmarkt - moet de oppositie het voorlopig doen met massief verzet tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Zolang het kabinet daar geen concrete daden tegenover zet, blijft dat in dit hele parlementaire seizoen de achilleshiel, met grote gevolgen voor de waarderingscijfers van dit kabinet. 

GESPREK VAN DE DAG III
Wie let nog op de centen?

Intussen valt het ook op dat de kern van het begrotingsbeleid zo goed als onbesproken blijft. Bij alle zonnige berichten die het kabinet deze week verspreidde, hebben het Centraal Planbureau en de Raad van State fundamentele kritiek: er worden in deze jaren van voorspoed geen buffers opgebouwd en op de lange termijn lopen de overheidsfinanciën gewoon weer uit de rails. 

Die kritiek vindt geen enkele weerklank in het debat,  ook niet bij de oppositie. Minister Hoekstra van Financiën heeft van deze Tweede Kamer niets te vrezen. Voor de  trouwe volgers van de politiek is het nuttig om dat te onthouden voor bij de volgende economische crisis, als nieuwe bezuinigingen weer als ‘onontkoombaar’ worden opgediend. 

Het debat gaat de komende uren nog door. De Volkskrant verslaat het live, het Nederlands Debat Instituut analyseert de debatkunsten van onze politici.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze brief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden