Kamer maakt zich zorgen om toenemend geweld Mali

De Tweede Kamer is bezorgd over het toenemende geweld en het stagnerende verzoeningsproces in Mali. In het noorden van het Noordwest-Afrikaanse land gaan ongeveer 450 Nederlandse militairen een bijdrage leveren aan de VN-missie Minusma.

Nederlandse militairen patrouilleren in Gao in het noordoosten van Mali. Beeld anp

De Kamer spreekt vandaag met het kabinet over de missie. Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) is de situatie in het noorden 'onvoorspelbaar', terwijl Ronald Vuijk (VVD) Mali een 'zeer onveilig land' noemde. Raymond Knops (CDA) omschreef het verzoeningsproces als 'doodlopend'. De VN-missie heeft volgens Sjoerdsma alleen succes als het lukt om tot verzoening te komen tussen de Malinese regering en de rebellengroepen.

Beschermende containers
Ook wil de Kamer weten waarom niet direct beschermende containers voor de Nederlandse militairen in Gao zijn meegestuurd en of er wel radarapparatuur is om inkomende raketten te kunnen zien aankomen. De militairen slapen nu nog in tenten. Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie kunnen de Nederlandse militairen in augustus allemaal slapen en werken in de beschermende containers. Eerder deze maand sloegen voor het eerst vier raketten in vlakbij het Nederlandse kamp. Twee jihadistische groepen hebben die aanval opgeëist. Maar Defensie kan dat nog niet bevestigen, aldus Hennis.

De eerste beschermende containers zijn al in het missiegebied. De komende maanden komen er in fasen meer containers bij. In augustus is het plaatje compleet, aldus Hennis vandaag in het debat met de Tweede Kamer. Hennis verdedigde het besluit om hen eerst onder te brengen in tenten. Dat is gebeurd op basis van het dreigingsbeeld en de andere maatregelen in en om het kamp om de militairen te beschermen. Volgens Hennis was die aanpak verantwoord. 'We marchanderen absoluut niet met de veiligheid van onze mensen daar', benadrukte ze.

Volgens de PVV heeft het kabinet een inschattingsfout gemaakt over de veiligheid in het gebied en de te nemen maatregelen om de Nederlanders te beschermen. Volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon moet het kabinet de 'camping' snel veranderen in een militair kamp waarop de Nederlanders goed beschermd zijn tegen beschietingen.

Bloedige gevechten
Het dreigingsbeeld in Mali is volgens Hennis in de afgelopen maanden niet veranderd, ook niet na de recente bloedige gevechten tussen Malinese militairen en Toeareg-rebellen. De veiligheidssituatie wordt constant in de gaten gehouden. Als er extra maatregelen nodig zijn, zal Defensie niet aarzelen die te nemen, zei de minister.

De Nederlanders in Gao beschikken niet zelf over radarapparatuur die inkomende raketten kan zien aankomen. Maar de Fransen hebben daar wel zo'n radar neergezet. Daardoor worden de Nederlanders ook gewaarschuwd als er gevaar dreigt, zodat de militairen zich snel in veiligheid kunnen brengen.

Financiële hulp
Ook over financiële hulp aan het arme Noordwest-Afrikaanse land leven zorgen bij Kamer en kabinet. Onlangs kwam naar buiten dat Mali 30 miljoen euro had uitgegeven voor een regeringstoestel. Dit was buiten de boeken gehouden en ook het parlement was niet ingelicht.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) liet weten niet te zullen schromen om ontwikkelingsgeld in te zetten als drukmiddel, maar zover is het volgens haar nog niet. De missie verkeert nog in de opbouwfase en ze wil ook de bevolking niet direct in de steek laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden