Kamer maakt zich zorgen om situatie in Turkije

Zelfs op hun vakantieadres houden de gemoederen in Turkije Nederlandse politici bezig. Tweede Kamerleden zijn in toenemende mate bezorgd over de ontwikkelingen in het land.

Han ten Broeke.Beeld anp

VVD'er Han ten Broeke vreest dat de noodtoestand is afgeroepen 'als een buitenkansje om binnen Turkije een zuivering door te voeren'. Marit Maij (PvdA) voelt 'de rillingen over de rug lopen' als zij hoort over een 'een president die tegenstanders een virus noemt dat moet worden uitgeroeid'.

Wat de PvdA betreft is het daarom 'op dit moment niet zinvol om formeel verder te praten' over een EU-lidmaatschap van Turkije. Ook de VVD vindt dat het land nog lang niet voldoet aan de voorwaarden. Achter de schermen gaan de gesprekken daarover wel door.

Volgens D66 kan 'dit Turkije' echter geen lid worden van de EU. 'Erdogan lijkt zich steeds meer te ontpoppen als dictator. D66 heeft hele grote zorgen over de heksenjacht die hij heeft ontketend', zegt Sjoerd Sjoerdsma. De ChristenUnie haalde sinds de coup ruim 21 duizend handtekeningen op om toetreding te voorkomen.

Ondanks de zorgen is een Kamermeerderheid tegen een spoedberaad over Turkije. De regeringspartijen pleiten wel voor ingrijpen indien spanningen tussen Turkse Nederlanders teveel oplopen. 'Het lokale gezag in Nederland keihard moet optreden tegen intimidatie binnen de Turkse gemeenschap', zegt Ten Broeke. Volgens Maij gaan Turkse Nederlanders onderling 'fel tegen elkaar tekeer'.

De beroemdste Turks-Nederlandse Kamerleden, Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu van beweging Denk, houden zich opvallend stil. Alleen in de ochtend na de mislukte coup was er kort commentaar: 'De democratie heeft het gewonnen van de tanks en de wapens', aldus Kuzu. Of er inmiddels ook zorgen zijn in hun achterban op de 'zuivering' van het Turkse staatsapparaat, is onbekend. Denk was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Blogs en tweets van Turks-Nederlandse Kamerleden

Op sociale media valt op dat Kamerleden met een Turkse achtergrond de ontwikkelingen in Turkije op de voet volgen. 'Ik vind de noodtoestand met de combinatie van alles wat hier gaande is bijzonder zorgelijk', schrijft PvdA-Kamerlid Keklik Yücel donderdag op Twitter vanuit haar vakantieadres in Turkije. 'Mijn Turkse vrienden houden hun hart vast. En ik ook', aldus Sadet Karabulut (SP).

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya houdt vanuit een Turkse badplaats op Facebook een weblog bij, waarin ze schrijft over haar zorgen, maar ook over het dagelijks leven dat daar vooralsnog lijkt door te gaan. 'Ik zit hier nu op een terrasje tussen een vrouw met een hoofddoek en een man met tatoeages, ze vieren het leven en vallen elkaar niet aan', licht ze per telefoon toe om te onderstrepen dat ze ver weg van Anakara en Istanbul geen spanningen voelt.

Over de botsingen in de Turkse gemeenschap in Nederland, tonen de Kamerleden zich allen erg bezorgd. Yücel (PvdA) is 'al jaren bezorgd over de parallelle samenleving' waardoor problemen uit Turkije worden geïmporteerd naar Nederland. Koser Kaya (D66): 'Ik denk dat het tijd wordt dat Turkse Nederlanders een keer ophouden met de problemen die zich in hun vaderland afspelen te importeren naar hun moederland.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden