Update

Kamer maakt zich op voor eurodebat

Oppositiepartijen PvdA en SP verwachten dat premier Mark Rutte de Tweede Kamer morgen eindelijk juist informeert over het steunpakket voor Griekenland. Regeringspartijen VVD en CDA kijken liever naar de toekomst om verdere problemen met de euro en Europese landen met grote schulden te voorkomen.

ANP/ Redactie
Premier Rutte. Beeld ANP
Premier Rutte.Beeld ANP

Dat maken ze vandaag duidelijk aan de vooravond van het Kamerdebat over de eurozone en het steunpakket voor Griekenland. De financieel specialisten van de Kamer komen voor dit debat terug van zomerreces.

Rutte kondigde vrijdag al aan dat hij in de Kamer zijn excuses zal maken voor verwarring die is ontstaan na de eurotop in juli. Hij sprak toen over 109 miljard euro aan steun voor de Grieken, waarvan 50 miljard van banken en verzekeraars. Andere euroleiders telden dit op en spraken over 159 miljard steun.

'Heeft hij een blunder gemaakt? Wist hij wel waar hij voor tekende?', aldus SP'er Ewout Irrgang. Volgens hem moet Rutte erkennen dat hij er 50 miljard euro naast zat. Volgens hem moet Rutte erkennen dat hij er 50 miljard euro naast zat. Zijn PvdA-collega Ronald Plasterk stelt dat excuses voor de verwarring niet voldoende is. 'We willen de feiten op een rijtje. De cijfers zijn nog niet goed weergegeven.'

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt eveneens dat Rutte nu 'absolute duidelijkheid' moet verschaffen. Maar Van Gent is het ook eens met VVD en CDA dat vooruitgekeken moet worden.

VVD-politica Helma Neppérus wil hardere afspraken om de aanpak van schulden in eurolanden te controleren. CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma brak een lans voor een Europese begrotingsautoriteit en sancties als landen hun huishoudboekje niet op orde brengen, zoals boetes, kortingen op Europese subsidies of het tijdelijk ontnemen van stemrecht.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) schreef vandaag in zijn weblog nu te ijveren in Brussel voor een onafhankelijk orgaan dat begrotingsdiscipline kan afdwingen bij Europese landen. Een Kamermeerderheid riep De Jager hier vorig jaar al toe op via een motie van VVD en CDA.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden