NIEUWSbsa

Kamer maakt eind aan bindend studieadvies om rondpompen studenten halt toe te roepen

Het bindend studieadvies (BSA) in het hoger onderwijs moet niet langer bindend zijn, maar worden vervangen door een advies dat alleen adviserend is. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van GroenLinks die de regering oproept hierover met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan.

Studenten worden in groepen verdeeld tijdens de introweek op de Technische Universiteit Eindhoven.Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

Het BSA is het minimum aantal studiepunten dat een student in het eerste jaar aan een hogeschool of universiteit moet halen. Wie niet aan die eis voldoet, moet met zijn opleiding stoppen. Het aantal vereiste punten verschilt per instelling. Zo vraagt de Erasmus Universiteit in Rotterdam van studenten dat zij alle 60 punten halen. Dat is het maximaal aantal punten per studiejaar. Andere instellingen stellen de grens op 45.

Het gevolg is dat studenten die in het eerste jaar niet aan die norm voldoen, vaak dezelfde opleiding een jaar later ergens anders gaan volgen. De vertraging en de kosten die hiermee gepaard gaan, zijn onder andere de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) al langer een doorn in het oog. Het BSA is het afgelopen decennium aan steeds meer opleidingen ingevoerd.

Rondpompen studenten

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) riep twee weken geleden bij de behandeling van de Onderwijsbegroting in de Tweede Kamer in herinnering dat zij nooit een warm voorstander van het BSA is geweest. Het leidt in haar ogen tot ‘het rondpompen van studenten’, terwijl het BSA bedoeld was om onnodig langstuderen tegen te gaan. Vanwege corona was het BSA aan het eind van het vorige studiejaar al opgeschort: studenten mogen opgelopen achterstanden dit jaar inhalen.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld motiveerde in het debat haar motie met: ‘Het hoeft helemaal geen probleem te zijn om in je eerste jaar een aantal punten mis te lopen, als je gewoon met je studieadviseur de afspraak kunt maken dat je dat het volgende jaar inloopt.’ Zij vindt bovendien dat het BSA vanwege het dwingende karakter andere activiteiten, zoals bestuurswerk, belemmert.

De Kamer nam ook een motie aan van CDA-Kamerlid Harry van der Molen, die pleit voor een ‘doorstroommodel’. Student en instelling zouden in overleg moeten bepalen hoe in het tweede jaar de vereiste punten alsnog worden gehaald, zonder dat het bindende karakter helemaal verdwijnt. Onder andere de Hogeschool Windesheim in Zwolle werkt met dit model.

LEES OOK

Columnist Jasper van Kuijk heeft te doen met eerstejaars studenten. Lees zijn artikel hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden