Kamer lijnrecht tegenover kabinet: Ollongren moet zich hard maken voor opheffen Europese nepnieuws-waakhond

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken moet zich hard gaan maken voor het opheffen van de Europese nepnieuws-waakhond EUvsDisinfo. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dinsdagmiddag werd een motie van Kamerleden Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) en Peter Kwint (SP) daarover aangenomen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.Beeld anp

De Kamer gaat daarmee lijnrecht in tegen het kabinet, dat EUvsDisinfo juist wilde versterken. Ollongren houdt in het midden of de Kamer haar zin zal krijgen. EUvsDisinfo, het initiatief van de Europese Unie om nepnieuws te bestrijden, betichtte eerder onder meer de regionale krant De Gelderlander en NPO Radio1 onterecht van het maken van nepnieuws. Yesilgöz-Zegerius en Kwint stellen dat het bureau voorbij schiet aan het doel om desinformatie van feiten te onderscheiden. Zij vinden dat geen enkele overheidsinstelling zich moet bemoeien met de vrije pers.

Applaus

Het aannemen van de motie werd in de Kamer met applaus ontvangen. Alleen Denk, D66 en het CDA stemden tegen. 'Wat een prachtige dag voor de journalistiek', zei mede-indiener Kwint na de stemming in de interruptiemicrofoon. Hij zei een brief van Ollongren over de aangenomen motie graag tegemoet te zien, 'het liefst deze week nog'.

De werkwijze van EUvsDisinfo moet ook volgens Ollongren veranderen. Dat liet ze weten in een eerdere reactie op de motie. De minister wil dat het bureau zich niet langer richt op journalistieke verslaggeving. In plaats daarvan moet er alleen naar feitelijke desinformatie worden gekeken. Hoe zij wil voorkomen dat alsnog journalistieke artikelen als nepnieuws worden aangeduid, is niet duidelijk.

Geen draagvlak

Maar voor opheffing van het nepnieuwsbureau voelt Ollongren niets. Naar inschatting van het kabinet is daar ook geen draagvlak voor bij andere lidstaten van de EU. Opheffing van EUvsDisinfo lijkt in dat geval uitgesloten. In reactie na het debat zei Ollongren de motie mee te nemen naar Brussel en af te wachten waar dit uiteindelijk toe leidt.

De minister ziet de bestrijding van nepnieuws als een van haar belangrijkste taken. Ze maakt zich vooral zorgen om desinformatie uit Rusland. In december zei Ollongren samen te willen werken met Facebook, Twitter, Google en Microsoft in de strijd tegen nepnieuws. Toen was zij ook nog van plan EUvsDisinfo te versterken door er meer geld voor uit te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden