Kamer laakt aanpak ebolacrisis: 'Ze hebben zitten niksen'

De Tweede Kamer is uiterst kritisch op de (internationale) bestrijding van de ebolacrisis. Volgens de Kamer wordt er teveel gepraat en te weinig gedaan. 'Nog zes weken praten en dan is het echt te laat', zo waarschuwde PvdA-Kamerlid Roelof van Laar zijn eigen minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Jeroen Visser
Amerikaanse artsen in de staat Alabama tijdens een training voor hulpverlening tijdens een ebola-uitbraak. Beeld reuters
Amerikaanse artsen in de staat Alabama tijdens een training voor hulpverlening tijdens een ebola-uitbraak.Beeld reuters

Met name het trage optreden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de toorn van de Kamer gewekt. De WHO heeft volgens de Kamer eerst de crisis onderschat en blijft nu hangen in het inventariseren van maatregelen. 'Ontluisterend. Het wordt maar niet concreet', aldus CDA-Kamerlid Agnes Mulder. 'Wordt de urgentie wel gevoeld?' 'Ze hebben gewoon zitten niksen', concludeerde SP-Kamerlid Eric Smaling. 'Te weinig, te laat', vatte D66'er Sjoerd Sjoerdsma samen. Hij eist dat minister Ploumen aanstuurt op een 'grondige evaluatie' van de WHO-aanpak. Ook de VVD wil dat Ploumen er in internationaal verband 'stevig ingaat'.

Ook Ploumen zelf kreeg de wind van voren omdat de Nederlandse hulp volgens de Kamerleden maar niet van de grond komt. 'Hoe kan het dat het twee maanden duurt voordat de hulp op gang komt? Nog zes weken praten en dan is het echt te laat', aldus Van Laar (PvdA). 'We zijn steeds aan het inventariseren, maar ik mis de actie', zei Ingrid de Caluwé van coalitiepartner VVD. SP'er Smaling riep de minister op niet langer te vergaderen en in actie te komen. 'Ga in Monrovia op de kade staan, klaar die hulpgoederen in en zorg dat ze in die dorpen komen.'

Niet aan het koekeloeren

Ploumen erkende dat de internationale hulpverlening te traag op gang kwam, iets wat de WHO zelf ook heeft toegegeven. Maar dat er nu te weinig gedaan zou worden vindt ze 'onterecht'. 'Ze zijn heus niet de hele dag aan het koekeloeren', zei de minister over de experts bij de WHO en de VN. Het blijkt vooral een uitdaging de logistiek van de hulpverlening op orde te krijgen.

Het ministerie van Defensie heeft geen medisch personeel beschikbaar voor de bestrijding van ebola, zei Ploumen. Wel wordt gekeken of de krijgsmacht materieel en logistiek kan bijdragen. Ook gaat Nederland samen met de Britten een veldhospitaal inrichten met 700 bedden.

Nederlandse ziekenhuizen en GGD's hebben inmiddels elf ambulances aangeboden. Ook hebben zeven vrijwilligers zich aangemeld om onder de vlag van Artsen zonder Grenzen te gaan helpen. 'Nederland is druk doende, zowel aan de vergadertafels als op de kades van Monrovia', concludeerde Ploumen.

Het kabinet heeft tot dusver 18 miljoen euro beschikbaar gesteld. De minister beloofde de Kamer vanaf nu maandelijks een update te sturen over de maatregelen die Nederland neemt. Ook komt er een brief over het gevaar voor Nederland en wat de regering doet om besmetting te voorkomen.

Minister Ploumen tijdens het overleg in de Kamer. Beeld anp
Minister Ploumen tijdens het overleg in de Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden