Kamer kritisch over maatregelen tegen terrorisme

De Tweede Kamer is kritisch over de maatregelen die het kabinet heeft voorgesteld om terroristische aanslagen te voorkomen. Toch krijgen de plannen steun van een ruime Kamermeerderheid....

ANP

PvdA, GroenLinks en de SP zijn bezorgd over de extra bevoegdheden van de justitie en opsporingsdiensten. Een deel van de Kamer ziet wel wat in één minister van veiligheid, waardoor de departementen van Binnenlandse Zaken en Justitie kunnen samengaan.

Dat bleek donderdag in een debat over de kwestie met de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken, die over de veiligheid gaan. Donner coördineert de terrorismebestrijding en heeft bij een acute terreurdreiging de doorzettingsmacht. Daarmee overstijgt hij andere departementen en overheden.

CDA en VVD steunen die keus. De PvdA en SP vinden het logischer, als die macht bij de minister van Binnenlandse Zaken ligt. De LPF, D66 en Groep Wilders zien liever één minister van Veiligheid. Dat kan volgens hen de bureaucratie verminderen en een oplossing bieden voor de territoriumstrijd die zou heersen tussen beide departementen. Het CDA staat positief tegenover één veiligheidsminister en vindt de gedachte een onderzoek waard, aldus Kamerlid Van Fessem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden