Kamer kritisch over besluit extra winning Waddengas

AMSTERDAM - Een meerderheid van de Tweede Kamer staat huiverig tegenover verruiming van de gaswinning in het Waddengebied door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM heeft definitief toestemming gekregen van minister Kamp (Economische Zaken) om extra gas te winnen onder en rond de Waddenzee. Dat blijkt uit drie donderdag in de Staatscourant gepubliceerde besluiten voor gaswinning nabij Ameland, Anjum, Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen.


In elk geval PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks zijn bezorgd. 'De PvdA is kritisch over verruiming van de gaswinning in de Waddenzee, natuurbescherming staat voorop', liet PvdA-Kamerlid Jan Vos weten. Hij aankondigde aan dinsdag mondelinge vragen te zullen stellen aan minister Kamp.


D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zet vraagtekens bij de snelheid van de toestemming. 'In de hele discussie over de gaswinning in Groningen hebben wij gevraagd of een deel van het gas niet uit kleine velden kan komen. Toen werd gezegd dat ze dat niet voor het einde van het jaar in kaart konden brengen. Voor dit gebied kon dat dus kennelijk wel', zei Van Veldhoven tegen persbureau Novum.


Het CDA vraagt zich af of de gegevens waarop de vergunning voor de NAM is gebaseerd wel kloppen. De aannamen bij de gasboringen in het door aardbevingen geplaagde Noord-Groningen bleken achteraf ook niet te kloppen, voerde CDA-Kamerlid Agnes Mulder aan.


NAM-directeur Bart van de Leemput kondigde woensdag in de Volkskrant nog aan een charmeoffensief te beginnen om de zorgen onder de Groningse bevolking weg te nemen. De NAM benadrukt echter dat de boringen in het Waddengebied losstaan van de problemen in Groningen.


De extra gaswinning in de Waddenzee komt neer op 15 miljard kubieke meter extra gas voor de komende twee decennia. De NAM schroefde al in 2011 de gaswinning onder en rond de Waddenzee op, maar het ministerie van Economische Zaken moest nog definitief instemmen met de verruiming. Volgens de NAM bleek uit eigen onderzoek dat een verruiming van de gasproductie niet tot grotere bodemdaling zou hoeven leiden. Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat de gaskraan alsnog dicht gaat als blijkt dat de hogere productie de jaarlijkse norm van maximaal 6 millimeter bodemdaling overschrijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden