Kamer krijgt geheime briefing over bewijs Syrië

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zal woensdagochtend een beperkt aantal Kamerleden informeren over bewijsmateriaal voor het gebruik van chemische wapens in Syrië.

Natalie Righton en Jeroen Visser
VN-inspecteurs, die in Syrie onderzoek hebben gedaan naar het gebruik van chemische wapens, komen per busje aan bij het hoofdkantoor van OPCW, de Organisatie voor het verbod op chemische wapens. Beeld anp
VN-inspecteurs, die in Syrie onderzoek hebben gedaan naar het gebruik van chemische wapens, komen per busje aan bij het hoofdkantoor van OPCW, de Organisatie voor het verbod op chemische wapens.Beeld anp

Leden van de de Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie krijgen in een geheime briefing meer te weten over het bewijsmateriaal dat de MIVD en de AIVD hebben verzameld en de inlichtingen die door de Verenigde Staten zijn verstrekt. Kamerleden hebben zelf om de briefing gevraagd. De informatie is strikt vertrouwelijk; de Kamerleden mogen er niet mee naar buiten treden.

Het kabinetsstandpunt tot nu is dat Nederland tegen vroegtijdig ingrijpen in Syrië is zolang niet is vastgesteld of er chemische wapens zijn ingezet en wie de dader is van de mogelijke gifgasaanval die op 21 augustus plaatsvond in een buitenwijk van Damascus. Het kabinet wil wachten op het rapport van de VN-wapeninspecteurs. Hun verslag zal binnen 2,5 week beschikbaar zijn.

In een overleg met de Kamer benadrukte minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) dinsdag dat het kabinet tot een 'eigenstandig oordeel' wil komen over het gebruik van gifgas in Syrië. Verwijzend naar de besluitvorming rond de steun aan de inval in Irak in 2003 zei Timmermans: 'We willen de Kamer gevalideerde conclusies aanbieden. Dat is nou eenmaal de consequentie van wat we in 2003 hebben gedaan.' De Verenigde Staten en Frankrijk hebben reeds de conclusie getrokken dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad achter de aanval van 21 augustus zat. De minister beloofde eventuele 'harde conclusies' van het kabinet openbaar te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden