Kamer: kippen per direct binnenhouden

Kippen, eenden en ander pluimvee moeten onmiddellijk verplicht binnen worden gehouden om de kans op besmetting met een variant van de vogelpest te verkleinen. Dat vindt een Tweede-Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF....

ANP

De voorzorgsmaatregel is nodig tijdens de vogeltrek om de kans op besmetting van het Nederlandse pluimvee met een variant van de vogelpest te verkleinen.

Het ministerie van Landbouw kondigde woensdag aan te onderzoeken of een dergelijke tijdelijke ophokplicht voor het pluimvee nodig is. CDA-Kamerlid Ormel wil echter niet wachten op het oordeel van de deskundigencommissie, die hiervoor door het departement om advies is gevraagd.

Omdat de vogeltrek inmiddels op gang komt, ziet de CDA'er geen reden nog langer te wachten met het naar binnen halen van de scharrelkippen. ‘Wij denken dat iedere dag telt. Het is pas twee jaar geleden dat de ziekte in Nederland was. Dat willen we niet nog een keer meemaken’, aldus Ormel.

PvdA-Kamerlid Waalkens vindt dat Nederland nu niet direct ‘de hele natuur achter glas’ moet zetten. Hij wil het advies van de deskundigencommissie afwachten, al moet die wel haast maken. ‘Het is nog niet een echte crisissituatie maar het is wel dreigend. Ik verwacht voor vrijdagmiddag 12.00 uur een oordeel. De minister kan dan een politiek besluit nemen.’ Waalkens is verbaasd dat voor de huidige situatie geen draaiboek klaar ligt en nog een advies van een commissie nodig is om eventueel maatregelen te treffen.

De discussie over de tijdelijke ophokplicht is opgelaaid na recente uitbraken van de vogelpest in Rusland en Kazachstan. Het gaat in beide landen om de variant H5N1, die ook voor mensen dodelijk kan zijn. Vermoed wordt dat het virus met trekvogels meeliftte vanuit Zuid-Oost-Azië, dat sinds eind 2003 met de vogelpest kampt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden