Kamer keurt boren in Biesbosch af

De Biesbosch lijkt definitief verboden gebied te worden voor gasboringen. De Tweede Kamer sprak zich maandag in een wijziging op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening uit voor een verbod op mijnbouwactiviteiten in en onder het natuurgebied de Biesbosch....

De inwoners van gemeenten rond de Biesbosch zijn in grote meerderheid (81 procent) tegen gasboringen onder het nationaal park.

Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerd opinieonderzoek dat maandag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Slechts 11 procent van de bewoners van het gebied zegt geen bezwaar te hebben tegen de mijnbouwactiviteiten in en onder de Biesbosch.

De peiling is uitgevoerd door het Tilburgse bureau M4 Marktonderzoek in opdracht van het actiecomité 'Boor de Biesbosch niet de grond in'. De uitslag van de peiling bevestigt het beeld dat er weinig draagvlak is voor de gasboringen van de NAM.

De Tweede Kamer sprak zich in december 2000 ook al uit tegen de boringen. Maandag werd dat standpunt nog eens herbevestigd. In een motie, gesteund door een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, D66, GroenLinks en SP, is expliciet vastgelegd dat 'mijn bouwactiviteiten in en onder de Biesbosch verboden zijn'.

De Raad van State verklaarde vorige maand de bezwaren van het Overlegorgaan Nationaal Park de Biesbosch (waarin de betrokken gemeenten en provincies zijn vertegenwoordigd) overigens niet-ontvankelijk.

Met die uitspraak verwierf de NAM formeel het recht om te gaan boren in het gebied. De volgende stap is dat de NAM een locatie moet vinden voor een proefboring.

Tegen dat locatiebesluit kan opnieuw bezwaar worden gemaakt.

De tegenstanders hopen dat de NAM tot inkeer komt en alsnog zal afzien van de omstreden proefboring. Het Overlegorgaan en het actiecomité onderstrepen dat de NAM herhaaldelijk heeft aangegeven haar beleid te heroverwegen indien daarvoor geen maatschappelijk draagvlak bestaat.

'De bevolking is tegen, de Tweede Kamer is tegen, de provincies zijn tegen, de gemeenten (op Drimmelen na) zijn tegen. Kleiner kan het maatschappelijk draagvlak voor de gasboringen bijna niet zijn', geeft woordvoerder Voss van het actiecomité als commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden