Kamer juicht premie op komst Turkse bruid toe

De Tweede Kamer juicht het plan toe om een premie te heffen op het laten overkomen van huwelijkspartners uit landen van de buiten de Europese Unie....

Van onze verslaggever

Het kabinet ging vrijdag akkoord met een plan voor zo'n premie van minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid. Hij vindt dat degenen die hun huwelijkspartner uit deze landen halen een deel van de inburgeringscursus moeten betalen. Zo'n cursus voor nieuwkomers kost ruim zesduizend euro.

Jaarlijks worden zestienduizend verblijfsvergunningen verstrekt aan huwelijkspartners van buiten de Europese Unie. In 9 duizend gevallen gaat het om Turken of Marokkanen. Driekwart van hen haalt zijn partner uit het land van herkomst.

PvdA en GroenLinks hebben moeite met het plan. PvdA-Kamerlid Belinfante vraagt zich af of de maatregel helpt. Bovendien vindt zij dat de premie afhankelijk zou moeten zijn van het inkomen.

Ook GroenLinks-Kamerlid Halsema is bang dat mensen met lagere inkomens erdoor getroffen worden. 'Er geldt al een inkomenseis om je partner te laten overkomen. Als het zo doorgaat zijn mensen gedwongen nationale huwelijken te sluiten, met uitzondering van de Máxima's en Willem Alexanders.'

VVD en CDA zijn blij dat Van Boxtel eindelijk iets doet, maar vinden zijn plan niet ver genoeg gaan. Volgens VVD-Kamerlid Kamp moeten partners kunnen worden teruggestuurd als zij niet inburgeren. CDA-Kamerlid Verburg wil dat de inburgeringscursus al in het land van herkomst begint. Bij slecht resultaat, wordt een verblijfsvergunning geweigerd.

Van Boxtels eigen partij, D66, is enthousiast en memoreert dat ook het Nederlands Centrum Buitenlanders onlangs dit idee heeft geopperd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden