Kamer is verbaasd over berekening Hoogervorst

Een ruime Kamermeerderheid eist opheldering van minister Hoogervorst van Volksgezondheid over zijn bewering dat de medische opvang voor asielzoekers 10 duizend euro per persoon kost....

Kim van Keken

‘Die bedragen zijn nogal verschillend’, zegt Kamerlid Ferrier (CDA). ‘Ik zal wel eens precies willen weten hoe de minister aan het bedrag 10 duizend euro per asielzoeker komt.’ De Volkskrant vroeg woensdag om opheldering, maar de ambtenaren op het departement zijn er tot op heden niet uit hoe minister Hoogervorst heeft gerekend. ‘We hebben zijn berekening niet kunnen achterhalen’, aldus een woordvoerder.

De minister noemde het hoge bedrag eind vorig jaar tijdens een algemeen overleg in de Kamer over de gezondheidszorg aan asielzoekers. ‘Als die 10 duizend euro niet klopt, heeft de minister de Kamer op het verkeerde been gezet’, zegt GroenLinks-Kamerlid Azough. ‘Dan zijn asielzoekers weer eens als enorme profiteurs weggezet, met het idee dat zij een eigen excessief luxe gezondheidsysteem hebben.’ De berekeningen van het ministerie noemt ze ‘volstrekt onduidelijk’. ‘Daarover moet Hoogervorst snel opheldering geven.’

Volgens de Rijksbegroting van 2006 kost de gezondheidszorg aan asielzoekers bijna 80 miljoen euro. Als dat bedrag wordt gedeeld door de ruim 23 duizend asielzoekers die in de opvang verblijven, zijn de kosten dik 3 duizend euro per persoon.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat ‘misschien andere factoren’ nog meegeteld moeten worden. Maar weet niet welke.

Voor de Kamerleden is het gegoochel met cijfers in elk geval niet meer te volgen. ‘Ik wil weten wat nou het bedrag is’, zegt PvdA’er Spekman. Hij wijst erop dat veel partijen belangen hebben rond de zorg. Onlangs zegde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het contract op met de Medische Opvang Asielzoekers, die wordt geregeld door GGD Nederland. Het COA wil de zorg efficiënter organiseren, en dus ook kosten besparen.

Juist omdat contracten zijn opgezegd, vindt SP’er De Wit dat snel duidelijkheid moet komen over het budget. Alle partijen zeggen dat de kwaliteit van de zorg voorop staat. GGD Nederland betreurt het dat met ‘verkeerde cijfer’ wordt gestrooid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden