reportage

Kamer is kritisch over avondklok, maar bijt opnieuw niet door

In het laatste coronadebat voor de verkiezingen morde de Tweede Kamer meer dan voorheen over de avondklok, maar er ging geen streep doorheen. Wel maakten diverse fractieleiders gebruik van de ‘zendtijd’ om nog even campagne te voeren.

Demissionair premier Mark Rutte beantwoordt tijdens het laatste coronadebat voor de verkiezingen vragen van de Kamer. Links Tamara van Ark (Medische Zorg), rechts Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Demissionair premier Mark Rutte beantwoordt tijdens het laatste coronadebat voor de verkiezingen vragen van de Kamer. Links Tamara van Ark (Medische Zorg), rechts Hugo de Jonge (Volksgezondheid).Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Wat voor debat krijg je na een personconferentie die nauwelijks verandering in de maatregelen aankondigt ten opzichte van twee weken eerder? Een coronadebat dat nauwelijks verschilt met dat van twee weken geleden. De bijgewerkte kapsels bleken het grootste verschil.

Opnieuw pleitte Jesse Klaver (GroenLinks) ervoor het hoger onderwijs te openen; opnieuw verzocht Pieter Heerma (CDA) het kabinet te kijken of het mogelijk is de terrassen te openen bij mooi weer; opnieuw vroeg Gert-Jan Segers (ChristenUnie) of kerken misschien open zouden kunnen. En opnieuw antwoordde premier Mark Rutte: ‘Dat zou ik dolgraag doen, maar het gaat nu gewoon niet.’

Kritischer dan voorheen was de Kamer over de avondklok, volgens Geert Wilders (PVV) inmiddels vaker verlengd dan de musical Soldaat van Oranje. Ook avondklok-gezinde partijen als de ChristenUnie, D66 en GroenLinks waren kritisch. Vooral de laatste twee partijen zijn verbolgen over de aanname van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat we wennen aan de maatregel. ‘Hij heeft niet bedoeld dat het geen ingrijpende maatregel is. Dat vindt heel het kabinet’, zette Rutte dat recht.

Dat de avondklok bovenaan ligt op de stapel af te schaffen maatregelen, zoals Rutte bij invoering van de avondklok had gezegd, valt volgens de meeste partijen steeds moeilijker vol te houden. Rutte zei niettemin dat de avondklok nog steeds bovenaan ligt, maar dat voor afschaffen geen ruimte is. ‘We kunnen wel met vijftig mensen door een winkel lopen’, wierp Marijnissen (SP) terug. Maar Rutte ‘ziet dat toch anders’. ‘Dat is geen stap die heel veel ruimte inneemt, het staat niet in verhouding tot het effect van de avondklok’ – waarmee de avondklok toch werd uitgelegd als wisselgeld om andere maatregelen mogelijk te maken.

Verkiezingsretoriek

Af en toe kreeg de verkiezingskoorts de overhand in het debat. Soms expliciet, ( ‘Denk anders, stem Denk’, of ‘Kiezen we voor lockdown en avondklok of kiezen we voor FvD?’), soms wat subtieler. Zo vond Marijnissen het onbegrijpelijk dat het kabinet nog geen werk had gemaakt van de aangenomen motie om het salaris van zorgpersoneel te verhogen. ‘Ik kan verzekeren dat er een SP’er beschikbaar is als zorgminister in het volgende kabinet’, liep Marijnissen zelfs al vooruit op de formatie. ‘Ik kan het aanraden!’, riep minister Hugo de Jonge vanuit vak K.

GroenLinks-leider Klaver nam het op voor het alleenstaande deel van het electoraat: ‘Dat zijn drie miljoen mensen. Heel veel van hen zitten na de avondklok alleen thuis, zonder contact met anderen. Maar die hebben geen belangenorganisatie of spreekbuis’, zo leek Klaver te suggereren dan zelf maar als spreekbuis te fungeren.

Fractievoorzitter Rob Jetten (D66) verwees trots naar het RTL-debat, waarin D66-leider Sigrid Kaag als enige op de groene knop drukte bij een stelling over het eerder teruggeven van vrijheid aan gevaccineerden. Op de persconferentie kondigde minister De Jonge vervolgens een dergelijk plan aan, met een app die gevaccineerden of negatief getesten toegang kan geven tot evenementen. Jetten: ‘Ik zie nu meer beweging bij andere partijen, dat is positief.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden