Kamer is houding van Donner zat

De Tweede Kamer 'heeft het gehad' met de sussende woorden van minister Donner van Justitie over de beveiliging op Schiphol. Een meerderheid wil een hoorzitting houden...

Van onze verslaggever

Aanleiding is de grote diamantroof op Schiphol van afgelopen vrijdag, waarbij overvallers ongezien een beveiligd platform op kwamen, onder bedreiging van vuurwapens een busje roofden en ongemerkt weer ontkwamen.

'Als het voor criminelen zo makkelijk is de luchthaven op te komen, kunnen terroristen met geraffineerde methoden dan niet nog veel gemakkelijker doordringen?', vraagt het PvdA-Kamerlid Van Heemst zich af. Samen met VVD-collega Griffith nam hij het initiatief tot de hoorzitting.

Donner heeft dinsdag in antwoord op vragen van de Kamer nieuwe veiligheidsmaatregelen afgekondigd: de marechaussee stelt extra personeel beschikbaar voor permanente surveillances en er komt onderzoek naar het gebruik van irisscans om de toegang voor personeel te bemoeilijken.

Maar volgens Van Heemst is dat het soort 'sussende' taal dat Donner na elk incident op Schiphol laat horen. 'De minister heeft ons te vaak met mooie woorden op het verkeerde been gezet.' In de Kamer heeft men 'het echt wel gehad', zegt van Heemst. 'Als je ziet wat er allemaal kan: diamantenroof, mensensmokkel, bagageroof, drugssmokkel. Elke keer is er weer gedoe over Schiphol, en dat is gewoon niet goed.'

Daarom wil een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, LPF en SP een 'röntgenfoto' van de veiligheidssituatie op Schiphol samenstellen. Voorafgaand aan de hoorzitting moet minister Donner per brief een 'uitputtend overzicht' geven en willen de Kamerleden een werkbezoek afleggen.

De Kamer wil weten hoe de veiligheid is georganiseerd, wie welke verantwoordelijkheid draagt en hoe veilig Schiphol is. Ook vindt Van Heemst het belangrijk dat één minister voortaan verantwoordelijk is voor Schiphol.

Op dit moment, stelt de PvdA-fractie, gaat minister Verdonk over mensenhandel en het uitzetcentrum op Schiphol, staatssecretaris Schultz over de veiligheid van het vliegverkeer, minister Kamp over de marechaussee, staatssecretaris Wijn over de douane en Donner over criminaliteit, bolletjesslikkers en terrorisme. Daarnaast ruzieën de burgemeesters van Haarlemmermeer en Amsterdam over de bevoegdheden bij rampen.

Donner stelde dinsdag dat Schiphol nog steeds een van de veiligste luchthavens ter wereld is. In een gemeenschap van 60 duizend Schiphol-medewerkers valt criminaliteit volgens hem niet helemaal uit te sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden