Kamer: integratie moet en zal slagen

Over een jaar mogen er geen wachtlijsten meer bestaan voor allochtonen die les in de Nederlandse taal willen. Vanaf september moet er overal in het land opvang zijn voor peuters van allochtone ouders en voor de moeders van die peuters....

De Tweede Kamer heeft donderdag het kabinet onder grote druk gezet om de dreigende mislukking van de inburgering van allochtonen af te wenden. De Kamer vindt het beleid te traag, te bureaucratisch en te weinig effectief.

Twee dagen lang debatteerde de Kamer. Gingen de regeringsfracties de eerste dag vooral met elkaar op de vuist, gisteren trokken zij eensgezind op tegen de regering. Samen eisten zij maatregelen, dan weer met steun van GroenLinks, dan weer met steun van het CDA.

Minister Van Boxtel van Grotestedenbeleid, krijgt meer geld en macht toebedeeld om de coördinatie van de integratie naar zich toe te trekken. Van Boxtel, minister Hermans van Onderwijs en minister Vermeend van Sociale Zaken slikten de moties en beloofden beterschap.

Het debat tussen de fractievoorzitters kwam er op initiatief van de PvdA, naar aanleiding van de discussie over het multiculturele drama, die vooral buiten de Kamer woedde. De angst voor segregatie en het ontstaan van een sociale onderklasse voerde de boventoon in die discussie. Het kabinet noch de meerderheid van de Kamer wenste in die termen te spreken.

Niet alleen Van Boxtel, ook PvdA-fractieleider Melkert schuwt voortgaande segregatie. Maar geen van beiden is bang voor zwarte wijken of zwarte scholen. Volgens Van Boxtel 'kiezen mensen ervoor bij elkaar te wonen en daar kun je ook je kracht van maken'.

Plannen en geld om de integratie te versnellen zijn er voldoende, bleek tijdens het debat. Waar het aan schort is de uitvoering. Die loopt dikwijls vast in bureaucratie. Een plan van Van Boxtel extra geld te steken in de wachtlijsten voor taalles en strenger te controleren, overtuigde de Kamer niet. 'U moet echt uit een ander vaatje tappen om nog geloofwaardig te blijven', aldus Melkert.

De Kamer wil dat het kabinet iedere drie maanden vertelt hoe het met de wachtlijsten staat. Bovendien moet het aantal lesuren, nu zeshonderd, omhoog. Een voorstel van het CDA allochtonen de verblijfsvergunning te weigeren als zij de taalcursus niet halen, kreeg geen steun. Gemeenten hebben voldoende sanctiemogelijkheden, vindt de Kamer.

De Kamer eiste, op initiatief van GroenLinks, dat Vermeend een laatste poging doet de werkgevers op hun plichten te wijzen. De wet bepaalt dat bedrijven met meer dan 35 werknemers jaarlijks moeten registreren hoeveel allochtonen ze in dienst hebben. Meer dan de helft van de werkgevers negeert die wet. Blijft dat zo, dan worden sancties overwogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden