Kamer: informatie over Europese besluitvorming onvoldoende

De Tweede Kamer moet beter geïnformeerd worden over de Europese besluitvorming voordat premier Rutte naar Brussel afreist om te onderhandelen. Door de te magere informatievoorziening en het groot aantal geheime documenten staat de controlefunctie van het parlement onder druk. Dit zal de Kamer dinsdag aan minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) kenbaar maken.

Premier Mark Rutte beantwoord vragen van de pers na de tweede dag van de Europese Top over de meerjarenbegroting in Brussel. Beeld anp

De Kamer wil dat minister Timmermans in Brussel gaat ijveren voor meer openbaarheid over vergaderstukken van de Europese Raad, zoals conceptconclusies voor een Europese top.

Nu geldt een 'richtsnoer' waardoor deze documenten - die het stempel Limité dragen - vertrouwelijk blijven, terwijl ze op internet vaak gewoon te lezen zijn. 'Een vrij absurde situatie', stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die dinsdag namens de voltallige commissie Europese Zaken het woord zal voeren in een speciaal overleg met de minister. 'De besluiten die in Brussel worden genomen zijn definitief. Daarom moet we van tevoren zo veel mogelijk informatie hebben. Dit raakt aan het hart van onze controlerende functie', aldus Omtzigt.

Hoewel de minister vorige maand inzage beloofde in de Limité-stukken, wil de Kamer nog een stap verder. 'Het is belangrijk dat de stukken van de Europese Raad volledig openbaar worden', aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. 'Daarmee kunnen we Europese toppen beter voorbereiden.'

Wensen
Ook wil de Kamer in aanloop naar onderhandelingen in Brussel meer informatie over het regeringsstandpunt en de voorbereiding van ambtenaren op de Raad. Zo vermeldt het kabinet niet of de wensen van Nederland op steun kunnen rekenen van andere lidstaten. Daarnaast komt de Kamer soms pas achteraf te weten dat een onderwerp door de Raad is besproken of dat het juist van de agenda is afgehaald.

Ook is er ontevredenheid over de informatievoorziening over beleidsdocumenten van de Europese Commissie. Bestaande afspraken worden volgens de Kamer niet volledig nageleefd. Zo krijgt de Kamer nadat ze input heeft gegeven niet altijd het finale regeringsstandpunt te zien en worden niet alle kabinetsreacties op voorstellen van de Commissie met de Kamer gedeeld.

Spanning
Uit een rapport van de Conference of Parliamentary Committees for Union Affairs blijkt dat in 15 EU-lidstaten het nationale parlement niet alleen toegang heeft tot limité-stukken, maar daarnaast ook tot meer vertrouwelijke documenten onder de noemers 'restricted' en 'secret'.
De vergaderingen waarin over die stukken wordt gesproken zijn dan wel besloten. Dat gaat de Kamer te ver. Wellicht dat dinsdag duidelijk wordt hoe de minister en de Kamer met die spanning om willen gaan.

PvdA-Kamerlid Servaes zegt de parlementaire controle ook te willen aanscherpen door na een Europese top automatisch een plenair debat over de uitkomsten te houden. Hij wil dat het voorstel binnenkort in de Kamer wordt besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden