Kamer humeurig over agent als 'veredelde belastinginner'

Volgens minister Ter Horst winnen agenten aan gezag als ze veel bonnen uitschrijven...

Van onze verslaggeefster

den haag PvdA-minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft zich de toorn van de Tweede Kamer op de hals gehaald, door te verkondigen dat agenten aan gezag winnen als ze meer bonnen uitschrijven. Vooral de SP en de VVD zien het aanzien van de agent juist kelderen als hij een ‘veredelde belastinginner’ wordt.

Dat bleek maandag tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Partijen trachtten Ter Horst ervan te overtuigen dat politiekorpsen moeten stoppen met het opleggen van quota voor het aantal bonnen dat per maand moet worden uitgeschreven. Het bonnenquotum is enkele jaren geleden uit de landelijke prestatieafspraken gehaald, maar korpsen zelf mogen agenten nog steeds quota voorschrijven.

‘Dat hoort bij de beleidsvrijheid van politiekorpsen’, vindt Ter Horst. ‘Het instrument om het gezag te vergroten, is het schrijven van bonnen. Mensen vinden het hartstikke goed dat een bumperklever of iemand die altijd door rood rijdt, een bon krijgt.’ VVD-Kamerlid Laetitia Griffith verweet de minister de burger alleen maar te zien als inkomstenbron.

Het CDA brak een lans voor politieagenten die noodgedwongen naar hun wapen grijpen. Als er geen dode of gewonde is gevallen, hoeft de rijksrecherche geen onderzoek in te stellen, vindt CDA-Kamerlid Coskun Cörüz. ‘De politie mag een stevig optreden niet onmogelijk worden gemaakt. We zijn te ver doorgeschoten. Geweld door de politie moet mogen.’

Aanleiding voor het pleidooi waren de rellen eind augustus bij het strandfeest in Hoek van Holland. Agenten die in de lucht schoten om grote groepen jongeren op afstand te houden, zijn nu door het Openbaar Ministerie als verdachten aangemerkt. ‘De politie komt al snel in het verdachtenbankje. Raddraaiers vinden dat prachtig’, meent Cörüz. Hij vreest dat de beslissing van het OM leidt tot meer terughoudendheid bij politieagenten.

De christen-democraten willen ook gezagsondermijnend gedrag harder bestraffen. Cörüz: ‘Een boete voor mobiel bellen achter het stuur valt hoger uit. Irritant gedrag dat het gezag van de overheid ondermijnt, blijft buiten schot.’

Ter Horst zegde toe nog dit jaar 25 miljoen euro uit te trekken voor politiekorpsen met acute financiële problemen. De structurele bezuiniging van 190 miljoen euro per jaar gaat echter gewoon door.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden