Kamer houdt vragen over geheim dossier

Premier Balkenende is er woensdag in een debat met de Tweede Kamer niet in geslaagd duidelijkheid te verschaffen over de gang van zaken rond het Britse rapport over Iraakse massavernietigingswapens, dat Balkenende exclusief mocht inzien...

ANP

Balkenende kreeg het dossier vorig jaar september van de Britse premier Blair. De informatie was 'for your eyes only'. Balkenende heeft om die reden minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken niet op de hoogte gesteld van de inhoud van het rapport.

De Tweede Kamer had om uitleg gevraagd, maar na twee uur debat had het parlement woensdag meer vragen dan aan het begin.

'Uw uitleg is mistig, verhullend en er is een gebrek aan openheid. De verwarring is er alleen maar groter op geworden', zei het PvdA-Kamerlid Koenders. Hij heeft nog zeker vijftien vragen, die hij de regering nu in een schriftelijke ronde zal gaan stellen.

Andere Kamerleden van de oppositie waren eveneens in verwarring. GroenLinks noemde het optreden van Balkenende 'buitengewoon zorgwekkend en verbijsterend', de SP zei Balkenende 'stommerdje had zitten spelen'.

Maar ook de regeringspartijen D66 en VVD waren zeer kritisch. Het VVD-Kamerlid Wilders noemde het optreden van Balkenende 'niet bevredigend, slordig en niet acceptabel'. Wilders zei na afloop van het debat dat hij met die kwalificaties niet het gevoelige oordeel 'onaanvaardbaar' heeft willen uitspreken. 'Het gaat om een tik op de vingers, niet om het wegsturen van de minister-president', aldus Wilders.

Steun kreeg Balkenende alleen van de LPF en zijn eigen CDA, al zei ook het CDA-Kamerlid Eurlings dat hij een rommelige indruk had overgehouden aan de uitleg van de premier.

Twee weken geleden bleek dat de ministers De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie tot voor kort niets geweten hadden van het bestaan van het geheime rapport dat Balkenende mocht inzien. De Hoop Scheffer kwam er pas achter toen hij eind augustus naar aanleiding van een artikel in de Financial Times met Balkenende contact opnam.

Overigens had de regering-Blair het uiteindelijke rapport al op 24 september 2002 op internet gezet, een dag voor Balkenende het geheime dossier kreeg. In het rapport wordt gesteld dat Irak in staat was binnen 45 minuten een raket met massavernietigingswapens te lanceren die Turkije of Cyprus zou kunnen bereiken. Die '45-minuten-claim' heeft in Londen geleid tot veel commotie en uiteindelijk zelfs tot een openbare hoorzitting onder leiding van onderzoeksrechter Lord Hutton.

Balkenende herhaalde woensdag tegenover Kamerleden dat er geen sprake was van eeen kennisachterstand bij de ministers De Hoop Scheffer en Kamp. Zij kregen via hun eigen kanalen gelijkluidende informatie als die hij in vertrouwen van Blair had gekregen. De procedure noemde hij 'ordentelijk' verlopen.

Maar een Kamermeerderheid was bij lange na niet overtuigd en bleef vragen houden over de coördinerende rol van de premier en of hij wel had gecheckt of zijn ministers via hun kanalen dezelfde informatie kregen.

De Kamer ving opnieuw bot bij Kamp met een verzoek om de commissie Inlichtingen en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer vertrouwelijk te informeren over de bevindingen van de AIVD en de MIVD over Iraakse massavernietigingswapens. Kamp weigerde opnieuw. 'De inlichtingendiensten informeren mij en daar blijft het bij. Als ik informatie ga delen, droogt de stroom van inlichtingendiensten uit het buitenland op. Ik ben de grens, dat is de garantie voor veiligheid voor de Nederlandse militairen in Irak.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden