Kamer houdt afstoten stroombedrijven tegen

VVD-Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft woensdag opnieuw geen toestemming van de Tweede Kamer gekregen om regionale stroombedrijven te privatiseren....

Van onze verslaggever

De minister rekent erop dat ze coalitiegenoot PvdA uiteindelijk wel achter haar voorstellen krijgt. Ze hoopt zelfs dat het kritischer CDA nog meegaat, als ze met nieuwe waarborgen komt voor een ongehinderde stroomvoorziening. SP, GroenLinks en de kleine christelijke partijen zijn tegen, D66 en VVD voor. De PvdA is bang dat de geprivatiseerde bedrijven te weinig 'maatschappelijk wenselijke investeringen' zullen doen in het netwerk, zoals in milieuvriendelijke en duurzame energie. Ook is onvoldoende gewaardborgd dat de toeleveranciers hun netten niet verwaarlozen. Jorritsma hield de kamer voor dat ze deze investeringen wettelijk kan afdwingen, ook als de bedrijven in privéhanden zijn. Ze komt deze week nog met schriftelijke verduidelijkingen.

De VVD-bewindsvrouw wilde al het Spaanse Endesa toestemming geven om 49 procent van het energiebedrijf Eindhoven (NRE) over te nemen met een optie op de overige 51 procent in 2004. Ze moet nu het resultaat van nader overleg in de PvdA afwachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden